Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny milstolpe för MP bolagen

Under tisdagen var anställda och inbjudna gäster med om en milstolpe i MP bolagen Industri AB:s historia. Genom invigningen av en ny produktionslinje tog man nämligen klivet in i aluminiumvärlden.

Cirka 90 personer medverkade under tisdagens festliga invigning av en ny produktionslinje på MP bolagen Industri AB på Barkvägen i Ekenässjön. Både vd Evert Karlsson och koncernchef Peter Josephson framhöll att invigningen utgjorde en milstolpe för företaget.

– Detta är en mycket viktig investering för MP bolagen och ligger helt i linje med vår målsättning, att ha den effektivaste och mest rationella produktionen jämfört med våra konkurrenter, sa Peter Josephson, innan han och medarbetaren Mikael Engström klippte bandet och invigde produktionslinjen.

Var en utmaning

Innan festligheterna kunde ta sin början, berättade Evert Karlsson, projektledare Anders Svennung och produktchef Johan Petersson om bakgrunden till varför och hur man nått denna milstolpe. 2009 tog MP bolagen beslutet att bredda sig i produkter för kabelförläggning. Företaget blev återförsäljare av fabrikatet Ductel. Avtalet som återförsäljare varade i fem år.

– Vi beslutade oss 2014 att ta över hela produktområdet och förvärvade Nordic Aluminium Kabelvägar som var en del av finska Lival Oy. Vi hyrde lokaler i Louma Aho i Finland men hade redan då avsikten att göra en satsning på produktion i Ekenässjön, berättar Evert Karlsson.

– Att ha produktion i Finland innebär en utmaning, det är långa avstånd och språket är en annan faktor. Vi ville ha kontroll över produktionsflödet och en annan anledning är omtanken av vår hembygd, det är här i Ekenässjön vi vill verka, säger Anders Svennung.

För leveranssäkerheten kör man dubbelt, det vill säga både i Finland och i Ekenässjön, innan flytten av produktionen kan genomföras helt.

– Det handlar om en väldigt komplex maskin och vi har gjort en del produktionsförbättringar innan invigningen då vi kör igång på allvar, säger Johan Petersson.

Petersson berättar att två operatörer har utbildats för att sköta produktionslinjen. Sammanlagt skapas mellan 4-5 nya arbetstillfällen i Ekenässjön på grund av maskinen.

– Nu har vi en komplett flödesordning. Vi köper in råmaterial som lackas, bearbetas i maskinen för att sedan flyttas till nästa hall där vi har lagerhållning, säger Svennung.

Detta lagertält som upprestes nyligen, som fått en del nyfikna blickar på sig av förbipasserande, har alltså också att göra med den nya produktionen. Efter invigningen intogs här smörgåstårta samt kaffe och kaka.

Vad är det då mer exakt som kommer att tillverkas i produktionslinjen?

– Det handlar om kanaler, aluminiumprofiler, för kablar. Marknad för detta finns för större företag samt i offentliga miljöer som skolor och sjukhus, förklarar Anders Svennung.

Produktionsvolymen i Ekenässjön kommer uppgå till 150 000 kanaler per år som kommer göras i 20 olika modeller.

– Vi ser stor tillväxtpotential i Sverige och har nyligen även börjat sälja i Danmark. I vår produktion kan vi komplettera kabelkanalerna med ett nytt vägguttag, på så vis kan vi bättre nå ut på marknaden, säger Evert Karlsson.

MP bolagen Industri AB har också nyligen inlett ett samarbete med en ny återförsäljare i Finland, Ensto, som också är leverantör av elkomponenter.

– All annan utrustning som finns här i lokalerna på Barkvägen är för att behandla och producera stålprodukter. Nu tar vi steget in i aluminiumvärlden. Priserna på aluminium, men även stål, är extremt höga i nuläget, men vi har säkrat råvaran en bra bit framöver. Vi tror stenhårt på att denna satsning kommer möjliggöra en framtida utveckling för företaget, säger Evert Karlsson.