Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar EU-valet – hur många Sävsjöbor röstar?

På onsdag kan Sävsjöborna lägga sin röst i EU-valet. Då öppnar lokalerna för förtidsröstning: "Det är jätteviktigt att Sävsjöborna är med och påverkar i valet till Europaparlamentet, säger kommunens "valgeneral" Bert Runesson.

Bert Runesson, tidigare ekonomichef vid kommunen, är den som planerar och organiserar valet till Europaparlamentet i Sävsjö kommun.

Vad är skillnaden mot valet i höstas?

– Mycket av förberedelserna är likadana och det krävs en lika stor organisation. Skillnaden är själva rösträkningen. Istället för tre valsedlar är det nu en. Det gör ju att rösträkningen är enklare.

Under valsöndagen den 26 maj är det drygt 50 personer som är i gång. Under förtidsröstningen krävs 12-13 personer för att klara uppdraget.

Gör en insats

– Ja, det är en stor apparat, men väldigt spännande. Vi som jobbar med det känner verkligen att vi gör en insats för samhället och för demokratin, säger Bert Runesson.

I riksdagsvalet i höstas röstade nästan 88 procent av de röstberättigade i Sävsjö kommun. Det kan jämföras med det senaste valet till Europaparlamentet då knappt 50 procent röstade.

– Mina farhågor är att det inte blir mer än 50 procent även om jag önskar något annat. Jag tycker det har varit tyst om valet. Vi vet inte så mycket om det som medborgare. Jag tycker det verkar som om valrörelsen kommit igång sent, säger Bert Runesson.

Sena valsedlar

Ja, än ser vi inga valaffischer i kommunen och några valtal eller politikerbesök är svåra att hitta.

En rysare är om kommunen får Liberalernas valsedlar i tid. Den sena ändringen av partiets toppkandidater gjorde att valsedlarna kom sent till tryck.

– Vi är skyldiga att se till att de finns på de olika lokalerna när vi öppnar men än har de inte kommit. Jag räknar dock med att de kommer och att vi löser det, säger Bert Runesson.

Förutom att rösta på valdagen den 26 maj och förtidsrösta kan Sävsjöborna rösta genom ombud (om man exempelvis är sjuk) och dessutom har kommunen ambulerande röstmottagare som bland annat besöker äldreboenden.