Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det klart med pengar till sanering av gamla tippen

Det har dröjt och dröjt ut på tiden, men nu är det klart. Vetlanda kommun får drygt 29 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att sanera Skyttemossen. Resterande 20 miljoner får kommunen stå för.

Det är ju på Skyttemossen som Witalabostäder ska bygga nya bostäder men också ny förskola. Men först ska marken saneras från oljerester, skräp och gamla hushållssopor.

— Det är fantastiskt skönt att det nu är klart. Vi har kompletterat ansökan många gånger och lagt ner mycket tid på detta under ett års tid, så det känns bra att kunna ge klartecken till saneringen, säger Pär-Olof Högstedt som är mark- och exploateringschef i Vetlanda kommun.

Pengar avsatta

Planen är att dra igång saneringen några veckor. Saneringsprojektet är ett samarbete mellan Vetlanda kommun och Njudung Energi och kommer att pågå under ett års tid, där den totala kostnaden landar på drygt 49 miljoner kronor. Det innebär att Vetlanda kommun måste skjuta till 20 miljoner kronor.

Finns det pengar avsatta i investeringsbudgeten för denna kostnad?

— Det finns pengar avsatta, 25 miljoner kronor för sanering. Vi trodde att vi skulle kunna köra igång med en gång, vi fick sådana signaler och det var därför vi avverkade skog och utrymde husen. Det trodde vi förra hösten, men sedan har vi behövt komplettera och komplettera uppgifter, vilket tagit över ett år. Det har varit jättebökigt att få igenom ansökan och det har varit frustrerande, svarar Högstedt.

— Första omgången var den 28 juni 2017, då trodde jag att jag var klar.

Om kommunen börjat forsla bort mark innan beskedet så hade det inte blivit något bidrag.

Fungerade som tipp

Skyttemossen fungerade runt 50-talet som en soptipp för både hushåll, industrier och Vetlanda kommun.

— Det har slängts allt möjligt där, rena massor och starkt förenade massor, om vartannat.

Planen är att dra igång saneringen några veckor. Marken på båda sidor vägen kommer att saneras men däremot lämnas vägen ifred.

— Marken under den är redan sanerad. Det kommer att ta ett år innan det är sanerat och tomten byggbar.

Withalabostäder räknar med att komma igång med nybyggnationen under 2020. Runt 120 lägenheter totalt, 60 av dem i ett tiovåningshus och resterande 60 i fyra trevåningshus. Även förskolegården, till den nya förskolan som planeras, ska saneras.