Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man från Nässjö döms efter nazistdemonstrationen i Göteborg

Fem NMR-anhängare döms för våldsamt upplopp efter demonstrationen i Göteborg 2017. En av dem är en man i 40-årsåldern från Nässjö kommun. "Vi är besvikna över att domstolen tolkar hatlagstiftningen snävt", säger John Stauffer på Civil Rights Defenders.

Sedan tidigare har flera personer bland motdemonstranterna dömts för våldsamt upplopp. Nu döms även flera NMR-anhängare för samma brott i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017.

En av dem fem är en man i 40-årsåldern från Nässjö kommun. Han döms även för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Vid demonstrationen avvek NMR från den bestämda vägen och vek till vänster mot polisens anvisningar.

Nässjöbon har förnekat gärningarna. Han menar också att han inte uppfattat någon befallning från polisen och att han inte förstod vilken väg som var den anvisade för demonstrationen.

Han menar själv att han sprang fram mot polisfordonen polisfordonen för att kolla vad som hänt eftersom han, i egenskap av sköldbärare, hade ansvar att skydda demonstrationståget. På grund av tumultet kunde han inte urskilja vem som skrek vad. Han har inte tryckt sin sköld framåt, säger han till rätten.

Men rätten menar att filmen visar att han ställde sig i öppningen mellan polisfordonen och aktivt med sin sköld tryckte framåt mot personerna framför honom. Han bar skyddsglasögon och befann sig ide främre leden, menar rätten i sin dom.

Hans straff blev villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar, vilket enligt tingsrätten motsvarar fängelse i två månader. Anledningen till att det inte blev fängelse är att han är ostraffade sedan tidigare och rätten bedömer inte att han kommer att upprepa brottet igen.

Göteborgs tingsrätt väljer samtidigt att fria samtliga fjorton som stått åtalade för hets mot folkgrupp. Bland dem finns en 25-åring från Aneby, enligt SVT Jönköping.

– Det är en väntad dom som går helt i försvarets linje. Vi förväntade oss inget annat, säger Sargon De Basso, advokat för en av dem som frikänns helt i tingsrättens dom.

– Det är en tydlig dom, ett rakt igenom frikännande utan tvivelsmål. Jag ser inte att det skulle bli en ändring även vid en hovrättsprocess.

"Brister i praktiken"

John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, är däremot besviken över domen.

"Vi är besvikna över att domstolen tolkar hatlagstiftningen snävt", säger han enligt ett pressmeddelande.

"Lagstiftningen finns på pappret, men i praktiken brister det. Det är något som FN återkommande har kritiserat Sverige för".

Tingsrätten anser inte att det är bevisat att NMR:s symbol, tyrrunan, är så starkt förknippad med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen, eller med idéer om rasöverlägsenhet och rashat, att användandet av den i sig är att bedöma som hets mot folkgrupp.

I sin bedömning har rätten kommit fram till att inte heller det samlade intrycket av demonstranternas agerande på platsen vid demonstrationen i Göteborg 2017 är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen. Därför frias de fjorton åtalade för hets mot folkgrupp.

En får fängelse

Fem av männen fälls däremot för våldsamt upplopp, två av dem dessutom för ohörsamhet mot ordningsmakten. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett större antal personer satte sig upp mot polisens myndighetsutövning, bland annat genom att trycka med sina sköldar mot både journalister och poliser.

Bara en av de fem NMR-anhängarna döms dock till fängelse, i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstjänst.

Civil Rights Defenders hoppas att åklagaren överklagar den friande domen om hets mot folkgrupp.

"NMR:s aktiviteter sker på bekostnad av andras mänskliga rättigheter, de skrämmer såväl organisationer som individer till tystnad. Det är allvarliga konsekvenser och därför är det viktigt att rättsväsendet slår fast att deras handlingar är olagliga", säger John Stauffer.