Den misstänkta gärningen ska ha begåtts från och med den första april och framåt enligt häktningsframställan. Det är chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, från Riksenheten för säkerhetsmål, som begärt mannen häktad.

Mannen är i knappa 40-årsåldern och hemmahörande på en adress i Nässjö. Han anhölls i sin frånvaro i måndags och nu sitter han frihetsberövad i arresten i Jönköping.

Häktningsförhandlingar hålls i Eksjö tingsrätt imorgon, fredag förmiddag.

Allmänfarlig ödeläggelse är ett brott som ofta riktar sig mot en större grupp människor eller samhället i stort. Man åstadkommer stor skada genom till exempel explosion eller katastrof med olycka som drabbar många personer. Brottet kan ge från två års fängelse till livstids fängelse sa chefsåklagaren till P4 Jönköping.

Vad den här mannen är misstänkt för mer i detalj med brottsrubriceringen berättar inte Robin Simonsson, Åklagarmyndighetens presstjänst.

Det är en pågående förundersökning som jag inte kan gå in på, säger han.

Enligt häktningsframställan gäller brottet från första april i år.

Ja, det är händelser som har hänt under våren.

Rör det sig om flera händelser?

Kan inte svara på om det är en eller flera händelser.

Har mannen erkänt brottet?

Jag känner inte till inställningen.

Är det en ensam gärningsman?

Ja, det är en person som är aktuell i ärendet, svarar Robin Simonsson.

Är han dömd för brott tidigare?

Det kan jag inte svara på.

Har han varit föremål för en längre tids polisspaning?

Kan jag inte lämna information om.

Bo Gunnarsson, vakthavande befäl i Region Öst, ser det nu aktuella ärendet som en enskild händelse med bara en gärningsman. Hans bedömning är att det för övrigt är lugnt i Nässjö. Det är inga konflikter under uppsegling som berör flera personer och som kan påverka andra.

Det är ingenting som jag hört något om i alla fall.

Bo Gunnarsson jobbar för tillfället i Linköping, men är bosatt i kommunen och väl insatt i vad som sker polisiärt. Han ser ingen anledning till oro bland allmänheten med tanke det grova brott som den här mannen nu är misstänkt för.