Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nässjö ställer in flera evenemang: ”Tråkigt men nödvändigt”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Barn- och utbildningsförvaltningen beslutade på torsdagen att ställa in Framtidsmässan på Brinellgymnasiet och flera planerade konserter i nästa vecka i regi av Brinells Musiktillägget. – Tråkigt, men nödvändigt, kommenterar BU-chefen Gun Ann Öholm Jansson.

Det är med anledning av coronaviruset och regeringens beslut att förbjuda evenemang med en publik över 500 personer, som BU-ledningen resonerat sig fram till torsdagens besked.

"Med anledning av regeringens beslut att stoppa alla evenemang för fler än 500 personer har Nässjö kommun beslutat att ställa in Framtidsmässan på Brinellgymnasiet som skulle ägt rum 31 mars. Dessutom ställs Musiktilläggets konserter den 17/3 och 18/3 in, för både elever och extern publik."

Började genast fundera

Så står det ordagrant i beskedet från Nässjö kommun.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Gun Ann Öholm Jansson säger att hon redan igår kväll började fundera över vilka evenemang, som kunde tänkas hamna i den här kategorin, det vill säga med många besökare.

– Vi följer hela tiden Folkhälsomyndighetens rapportering, råd och riktlinjer samt regeringens beslut. Vi kom fram till att Framtidsmässan på Brinellgymnasiet och Musiktilläggets konserter är arrangemang, som samlar stor publik och ligger inom ramen för att ställas in. Det är ett tufft och tråkigt beslut att ställa in de här arrangemangen, men jag tror ändå att alla har förståelse för att hälsan får gå före, säger Gun Ann Öholm Jansson.

Finns det fler evenemang, som ni befarar kan ställas in?

– Vi har skannat av det som är på gång och kan inte just i dag se något mer, som vi behöver ställa in. Men saker och ting kan förändras.

"Finns oro i organisationen"

Barn- och utbildningsförvaltningen har många anställda, hur ser dagsläget ut?

– Vi har inte sett att sjukskrivningstalen skjutit iväg, men visst finns det en oro i vår jättestora organisation bland personal och elever och inte minst vårdnadshavare. Mest handlar det om frågor just nu, men jag upplever ändå att vi har ett lugn ute i organisationen och verksamheten bedrivs i ordinarie form, säger Gun Ann Öholm Jansson.

Framtidsmässan på Brinellgymnasiet är en möjlighet, som skolan har arrangerat för att ge skolungdomar chans att möta framtida arbetsgivare.

Den skulle ha arrangerats i skolans idrottshall och med föreläsningar i aulan i slutet av mars, men ställs nu alltså in.

Fem konserter är inställda

I nästa vecka var det också meningen att Musiktillägget på Brinellgymnasiet skulle ha genomfört fem konserter i skolans aula.

Kulturskolan har i samarbete med Brinellgymnasiet årligen arrangerat konserter med elever som har musik och sång som tillval i "Musiktillägget", men i år blir det inga konserter till följd av coronaviruset.

– Mycket tråkigt att det blir så här, beslutet satt långt inne. Det är många elever som övat under terminen med sikte på de här konserterna. Men det går inte i det här läget att samla så många åhörare på en och samma gång i aulan, säger kulturskolechefen Mikael Enekvist.

Däremot är avsikten att genomföra ett antal mindre konserter på kulturhuset Pigalle i nästa vecka. Det handlar om konserter under medverkan av musiklärarna vid Kulturskolan.

– Ja, i nuläget är planen att köra vår skolkonsertvecka för de yngre barnen, säger Mikael Enekvist.

Restriktioner för besök

Nässjö kommun uppmanar tills vidare alla att undvika onödiga besök på särskilda boenden för äldre och funktionshindrade. Det gäller framför allt att undvika besök om man har luftvägssymtom. Genom att undvika onödiga besök skyddar man de mest sårbara, uppger kommunen.