Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill stoppa torvbrytning på mossen: ”Vi är oroliga”

Kritik riktas mot planerna om att skörda torv vid Rödemosse i Stockaryd. Mullmäster AB har ansökt om tillstånd att bedriva sin verksamhet och nu inväntas beslut, men närboende samt kommunen är inte positiva till planerna. – Vi är oroliga över den verksamhet som de vill bedriva vid Rödemosse, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

Närboende samt kommunen är kritiska till brytning av mossen, då många mossar i Stockaryd redan har skördats. Det finns också en viss oro gällande grundvattnet eftersom avvattning krävs för att utföra torvbrytning.

– Jag är en av de som bor precis bredvid mossen och jag är rädd att det kommer bli vattenbrist. Vi är också oroliga att samhällsinvånarnas dricksvatten ska påverkas, då det gamla diket, som går längs med mossen kopplas ihop med Ärnanäsasjön, som dricksvattnet kommer från, säger Hans Martinsson.

– Sedan kommer det bli mer trafik genom Stockaryd och självklart vid Rödemosse, med lastbilar och maskiner, vilket kommer påverka hela samhället, tillägger han.

De närboende har skickat in frågor samt synpunkter till Mullmäster AB, men de känner att de inte har fått svar på sina frågor och känner sig därför överkörda.

– Allt har skötts väldigt dåligt. Det har varit ett enda informationsmöte förra året och vi har fått några utskick, men vi som berörs som mest av verksamheten undrar vad som pågår. Man vill ha utförligare information när ett stort skogsparti försvinner utanför ens fastighet och en industri bildas, säger Heidi Holmberg, som äger en fastighet vid mossen.

Kommunen yttrar sig

– Vi jobbar på ett yttrande och kommunstyrelsen vill avstyrka det här, då vi tror att förstöra ytterligare en mosse kan ha en negativ påverkan på Stockaryd, men även hela kommunen. Om vårt yttrande gör skillnad återstår att se, då det ska skickas in till Länsstyrelsen Östergötland senast den 18 december, säger Stefan Gustafsson (KD).

Det ska ha utförts torvbrytning på vissa områden av Rödemosse i början på 1900-talet, vilket har bidragit till teorin om att mossen utger utsläpp som kan ha en negativ klimatpåverkan, vilket nämns i den tekniska beskrivningen.

Henrik Gustavsson, som är miljöchef på Sävsjö kommun, menar att om växtlighet, som träd, lyckas ta sig på en mosse efter torvtäkt så binder träden i sin tur upp koldioxid, vilket kompenserar för det koldioxidläckage som mossen nu utgör, när torv bryts ner och bildas på nytt.

– Detta koldioxidutsläpp kan klassas som naturligt. Frågan är då vad som är en naturlig process och vad som är en konstgjord, men att Rödemosse läcker mycket koldioxid och att den därför utger ett större klimathot idag, får Mullmäster stå för. Detta är en mycket komplicerad fråga och svaren gällande torvtäkt samt naturliga utsläpp varierar beroende på vem man pratar med, säger han.