Elin Ersson dömdes till 60 dagsböter – 3 000 kronor – för brott mot luftfartslagen efter aktionen på Landvetter den 23 juli då hon vägrade att sätta sig på sin plats på ett flygplan i syfte att förhindra en utvisning till Afghanistan.

Under onsdagen skrev Jönköpings-Posten om Erssons advokat Tomas Fridhs begäran om att rättegången i tingsrätten ska göras om efter att en nämndeman skrivit på Facebook att flygplansaktivisten var en "brottsling", innan rättegången var avgjord.

Nämndemannen argumenterade för att Elin Ersson skulle dömas till fängelse i 14 dagar efter att hon gjort en planerad politisk manifestation.

– Han argumenterade för ett straff som var mer än dubbelt så högt än vad lagen säger. Skrivelsen som han gjorde i domen hade inget med svensk lag att göra, sa Tomas Fridh, till JP och fortsatte:

– Den som är åtalad för ett brott ska veta att den möter oberoende domare som fattar ett välmotiverat beslut utifrån vad lagen säger.

Relaterat till artikeln

På torsdagen rapporterade Svenska Dagbladet att nämndemannen nu stängs av från sitt uppdrag, detta enligt ett beslut i Göteborgs tingsrätt.

Nu har tingsrätten startat ett ärende om entledigande av nämndemannen och fram tills att ett beslut är fattat är mannen avstängd.

– Mot bakgrund av att han har uttalat sig som han har gjort på den här nyhetssidan, och sedan suttit på rättegången, så överväger jag om jag ska entlediga honom från uppdraget som nämndeman. Jag tänker undersöka omständigheterna lite närmare och i avvaktan på det är han avstängd och får inte tjänstegöra, säger Lagmannen Johan Kvart till SvD

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet har nämndemannen inte förnekat att han själv skrivit kommentarerna.

Relaterat till artikeln