En person på platsen för händelsen i Nässjö, som varit i kontakt med tidningen, säger att man antog att smällen kom från någon fyrverkeripjäs eller liknande.

Det var först senare, när den här mannen greps, som jag började fundera över om inte explosionen kunde ha något med mannen att göra. Det går kanske inte att bevisa något samband, men det var i alla fall ett märkligt sammanträffande att explosionen skedde på samma område, som där mannen bor, menar uppgiftslämnaren.

Larmet kom från boende i ett grannhus, men husen ligger runt samma innergård.

Larmet, som SOS skickade ut klockan 01.20 den 2 juli löd: "Explosion inomhus. Rök i sophuset".

Tidningen har varit i kontakt med Höglandets räddningstjänstförbund, där ett brandbefäl återgivit vad det står i en händelserapport, som uttryckningsstyrkan har lämnat den aktuella natten.

När räddningsstyrkan kom fram kunde de inte med blotta ögat se vad som hade exploderat.

Styrkan pratade med boende, som vaknat av smällen, som uppgav att de sett grå rök utanför huset och upplevde som att det kan ha kommit från ett sophus på gården.

Det ska ha luktat krut, står det i räddningsrapporten, men trots letande på platsen kunde inte brandmännen hitta något, som kunde kopplas till en explosion.

Istället antog man att det kan ha varit någon form av fyrverkeripjäs som exploderat.

Även en polispatrull kom till platsen, men den kunde vid det aktuella tillfället inte heller upptäcka något som exploderat.

Den person, som varit i kontakt med tidningen, skriver: "Jag läser att mannen som suttit häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har släppts."

Läsaren uppger att denne känner "ett visst obehag" över detta.

Detonationen ska ha varit så kraftig att hyresgäster i hela "huset vaknade upp och såg att hela gården låg i ett rökmoln".

Uppgiftslämnaren avslutar: "Några veckor senare blir den aktuella mannen gripen och jag lägger då ihop 1+1".

Måndagen den 17 juli anhölls den i Nässjö bosatte mannen i sin frånvaro,

Han greps tisdagen den 18 juli och , den 21 juli.

Men för några dagar sedan

Han är fortsatt misstänkt, men de ursprungliga misstankarna har försvagats något, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist, riksenheten för säkerhetsmål, till tidningen Expressen.