Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna, meddelade hon på en presskonferens på fredagsförmiddagen. Detta efter att elva partidistrikt krävt hennes avgång samt Moderaternas ungdomsförbund. Muf tog beslutet tidigare i veckan, men det stod inte Muf i Jönköpings län bakom.

När vi hade ordförandekonferens så fattade vi ett beslut som var nödvändigt, att presidiet i förbundsstyrelsen för Muf har mandat att fatta ett väl avvägt beslut. Men min uppfattning är att om man ska kräva någons avgång måste man ha en plan för vad som ska komma efteråt. Har man inte det ska man väga andra utvägar, jag hade helst sett en annan lösning, säger Jonas Ericson, ordförande för Muf i Jönköpings län.

Läs mer:

Moderaterna har under året tappat stöd i opinionsundersökningar. Något som Anna Kinberg Batra också sa att hon har det yttersta ansvaret för under presskonferensen.

Jag tycker det är tråkigt att hon avgår. Jag hoppas att vårt parti inte agerar på detta sett igen genom att uttrycka sitt missnöje öppet i media. Vi ska sköta sådana grejer internt, säger Jonas Ericson.

Vad har Moderaternas problem varit?

Delvis har vi inte kunnat nå ut med de politiska budskap som vi har. Sen är det klart att, som hon också sa, att hon har fått kritik för hon uttryckt sig och kommunicerat utåt. Det har påverkat hur väljarna uppfattat oss. Sen är det inte bara partiledarens fel, det är många personer som ska kommunicera vår politik.

Nu ska valberedningen jobba för att ta fram nya för namn som ska leda partiet inför valet nästa år.

Först och främst behöver vi en ny partiledare som har brett stöd. Den personen ska kunna samla partiet och föra ut den politik som vi på stämman kommer fatta beslut om.

En ny partiledare bör ha karisma, kunna tala till människor, förstå hur människor har det och samla partiet och Sverige bakom sig, säger Jonas Ericson som inte vill uttala sig specifikt om vem han helst ser efterträder.