Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkte elevens advokat: ”Beviskravet på sannolika skäl uppfylls inte”

Den våldtäktsmisstänkte eleven anser inte att den preliminära bevisningen i målet är tillräcklig för att han ska vara på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en lärare på ett gymnasium på Höglandet. Av den anledningen yrkade mannen att hovrätten – omedelbart – skulle försätta honom på fri fot.

HÖGLANDET

19-åringen häktades förra veckan på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en lärare, något som enligt polisanmälan ska ha skett samtidigt som det pågick lektioner i andra delar av skolan.

Överklagandet är i mångt och mycket sekretessbelagt, men en del saker går att utläsa. Inledningsvis konstaterar mannens advokat att den aktuella händelsen ska ha ägt rum den 14 september, men att anmälan gjordes först den 17 september.

Kastar inget ljus

En faktor av betydelse är, enligt advokaten, tiden och platsen när det aktuella övergreppet ska ha ägt rum. I den delen som inte är sekretessbelagd framhåller advokaten att gymnasieskolan ”hyser ett stort antal elever, lärare och övrig personal” samt att kvinnans eget beteende efter den påstådda gärningen bör belysas. Exakt vad som menas med det sistnämnda är oklart, då merparten av överklagandet alltså inte är offentligt.

”Sammantaget menas således att omständigheterna kring framför allt målsägandens agerande är sådana att beviskravet på sannolika skäl inte uppfyllts”, står det i överklagandet.

”Inte heller den åberopade skriftliga bevisningen kastar något ljus över det påstådda händelseförloppet”, står det också i överklagandet.

Kvar i häktet

Mannen yrkade att hovrätten skulle upphäva tingsrättens beslut om häktning och att han omedelbart skulle försättas på fri fot. Hovrätten beslutade dock tidigare i veckan att tonåringen skulle vara fortsatt häktad i väntan på att åtalet ska väckas i början av nästa månad.