Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Ingvar Letterblad

Ingvar Letterblad, Holsbybrunn

Det är med stor sorg som Alseda hembygdsförenings medlemmar mottagit underrättelsen om Ingvar Letterblads bortgång. Ingvar har varit medlem i föreningen sedan slutet av 50-talet. Han blev invald i föreningens styrelse som kassör 1978 och har sedan dess varit verksam i styrelsen i olika funktioner till sin bortgång, såsom kassör, vice ordförande och ordförande. Under de senaste åren var han hedersledamot i styrelsen.

Ingvar hade en genuin kunskap om Alseda socken och dess befolkning. Han kunde berätta om personer som var födda långt ned på 1800-talet och deras gärning. Kanske beroende på att han under ett antal år var verksam som köpman i Holsby och hörde berättelser från gamla personer, som han med sitt goda minne bevarade och kunde återge.

Genom att hans förfäder hade varit hantverkare och verksamma i bygden, hade han från barndomen lärt sig hur man använde gamla redskap och vad de hade använts till. Detta delade han gärna med sig och frågade man honom om något både från nutid och äldre tider fick man ett klart och innehållsrikt svar.

Hans största intresse var hembygdsföreningen och dess verksamhet. Ingvar var kunnig på olika områden. Inför varje sammanträde och arbetsuppgift hade han tagit fram faktaunderlag som man sedan kunde arbeta vidare med.

Det projekt som han lade ner ett stort engagemang och extra arbete på under början av 2000-talet var genomförande och uppbyggnaden av ett lantbruksmuseum som stod färdigt 2004. Han berättade gärna med stolthet om detta arbete.

Ingvar följde med stort intresse hembygdsrörelsens verksamhet både lokalt och regionalt. Alseda hembygdsförening har genom Ingvars bortgång förlorat en av sina största eldsjälar. Våra tankar går till familjen i denna svåra stund.

Birger Johansson, ordförande i Alseda hembygdsförening