Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Britha Fransson

Britha Fransson, Skepperstad

Vi är många som saknar Britha Fransson, Högelid i Skepperstad. Hon var nog först med att hälsa med stor kram vid möten med vänner. Det är något som vi nästan alla tagit efter, men Britha var först! Nu har vi fått ta paus i detta och får inte vara nära varandra.

Så mycket Britha gjorde för sin bygd och satte Skepperstad på kartan. Vid olika evenemang drogs vi från närliggande samhällen till Skepperstad, blev omfamnade och bjöds på innehållsrika program. Sommarkyrkan blev ett välbesökt ”sommarnöje” i många år och varade i åtta dagar. Den innehöll föreläsning, tipspromenad, kaffeservering med hembakat och slutade med andakt i kyrkan. De sista åren minskades den ner till tre dagar vid helg med avslutning på Hultmansdagen, förlagd till Terlekvarn om vädret tillät.

Britha hade goda medarbetare i sin vän Ingvar, Inger Richardsson och Kurt, Gunilla Fransson och Karl-Erik med flera trogna medarbetare från byn. De flitiga syföreningsdamerna bakade tillsammans med Britha och från Köpenhamn kom sommartorparen Tove Christoffersen med väninnor till värdefull hjälp vid kaffeserveringen.

Bland underhållare och föreläsare i ”Sommarkyrkan” som drog stor publik kan nämnas Dalapolisens spelmanslag, Lisa Syrén och Olle Carlsson från Klara kyrka i Stockholm. Hon lyckade också få Monica och Carl-Axel Dominique till Sävsjö för konsert i fullsatt Vallsjö kyrka för några år sedan. De har anknytning till ett torp i Skepperstad.

Britha var vänfast och umgicks gärna med barndomskamraterna och alla i den stora vänkretsen kom hon ihåg! Bland andra blev tv-producenten Clary Jansson, som gjorde filminspelning i Terlekvarn för ett tv-program, en kär gäst i Högelid. Den ”sjungande polisen” Eifod Berlstedt var en annan nära vän. En intervju på Högelid gjordes med Britha av Peder Losten för Radio Jönköping.

De sista åren flyttade Gökottan på Kristi himmelsfärdsdag från Elmesås till Högelid och den vackra trädgården var fullsatt. Britha hälsade välkommen med förstärkning av fågelsång (ej gök) från lövträdet. Efter gudstjänsten blev det kaffe med hembakat av Britha och Gunilla.

En svår förlust för Britha var när kantor Inger Rickarsson gick bort för ett par år sedan. De var drivande i Sommarkyrkan, men Ingers roll togs över av dottern, kantor Carina Hult. Britha och Carina hade gott samarbete och till många fina evenemang kom det inbjudan till Skepperstad.

Detta var bara en liten del av Brithas engagemang för sin hembygd, men hon hann också med att stötta sina vänner när det behövdes. Sista tiden var modern teknik hennes möjlighet att kommunicera med släkt och vänner.

Tacksam att ha haft Britha som vän och för förmånen att kunna delta i sommarkyrkor, Hultmansdagar, syföreningsauktioner, grötfester, gökottor, Emmausvandringar, kamelföredrag och mycket mer som Britha tillsammans med trogna medarbetare och Svenska kyrkan stod bakom.

Maj-Sofie A