Bad, båtar, utevistelse, resor – och alkohol. De aktiviteter som förknippas med midsommaren bäddar för en olyckshelg utöver det vanliga.

– Nyår är den hårdast ansatta högtiden för oss, med valborg på andraplats och midsommar på tredjeplats. Under julen hänger folk mest hemma, säger Jenny Friberg.

– Alla olyckstyper relaterade till alkoholintag ökar. Bråk, drunkning, trafikolyckor, folk som sätter sig i båten eller bakom ratten när de inte ska.

Jämfört med en vanlig fredag ökar samtalen till SOS Alarm under midsommar med runt 17 procent, vilket motsvarar över 1 100 samtal.

– Höjningen har varit ganska konstant genom åren. Vi får runt tre miljoner samtal per år, och den 17-procentiga höjningen runt midsommar har legat rätt stadigt. Förra året såg vi dock en ökning i antalet misshandelsfall, säger Friberg.

Vissa län utmärker sig extra mycket – inte oväntat rör det sig om populära semesterdestinationer. Under midsommar i fjol ökade antalet samtal från Blekinge med hela 73 procent, följt av Värmland med 70 procent.

– Samtidigt minskar det i till exempel Norrbotten, Västerbotten och Stockholm. Man ser tydligt var folk åker bort på midsommar.

Joel Malmén/TT