Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslag i fokus vid kommunfullmäktige

Ett flertal medborgarförslag diskuteras vid kommunfullmäktige, men förslagen gällande vildsvinskött och mensskydd får mest respons. – Det är roligt att ingen är emot förslaget, säger Ingvar Svensson.

Det är många medborgarförslag som tas upp vid kommunfullmäktige under måndagen. Ett utav dessa medborgarförslag är det gällande servering av vildsvinskött - inom den kommunala verksamheten - som har fått mycket uppmärksamhet. Mannen bakom förslaget är Ingvar Svensson som upplever att hans idé skulle hjälpa med att minska vildsvinsstammen.

– Jag tror att fler jägare vill jaga om något vettigt görs med köttet. Det behövs eftersom vildsvinsstammen ökar. Som jordbrukare så är detta ett viktigt ämne, därför är jag glad för det positiva bemötandet, säger Ingvar Svensson.

– Förhoppningsvis kommer vildsvinskött serveras oftare inom äldreomsorgen i framtiden och så småningom inom skolan. Det är ju fint kött som är fritt från antibiotika, tillägger han.

Andra följer efter

Några politiker tar tillfället i akt och tillstyrker förslaget, då de tycker det är en god idé. Anders Griph (KD) är en utav politikerna som uttrycker sitt stöd.

– Jag tycker detta är ett bra förslag och vi har hopp om att köttet kan serveras mer frekvent i framtiden.

Ingvar kom på tanken när han läste att andra kommuner - utanför Jönköpings län - har börjat servera vildsvinskött och så tänkte han på sina problem med vildsvinen som markägare. Vildsvinen kostar honom och andra jordbrukare mycket pengar när de förstör åkermark.

– Det är bra att andra kommuner - som Vetlanda - kanske också inför detta, tycker han.

Ett annat medborgarförslag som inte får ett ja, men som orsakar lite synpunkter är det gällande mensskydd. Stefan Fürst (V) föreslår att det skulle vara bra ifall lärare också har mensskydd tillgängligt och inte bara skolsköterskorna, då de inte alltid är på plats.

Men barn- och utbildningsnämnden står fast vid sitt uttalande och anser att mensskydd hos sjuksköterskan räcker, då nämnden har fått uppfattningen om att allt fungerar bra idag.

– Enligt skolan och personalen så finns det ett bra fungerande system idag. Om det tillgängliggörs på toaletter så tror vi att skydden kommer att missbrukas, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Håkansson (KD).