Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifestation för flyktingarna: ”Inte en politisk fråga, utan en medmänsklig fråga”

En partiledare kan inte ensam tala för hela svenska folket och manifestera att det är fullt i Sverige och att vi inte kan ta emot fler flyktingar. Det säger Daniel Berner från föreningen Kvar i Vetlanda som anordnar en manifestation för medmänsklighet.

President Erdogan beslutade nyligen för att öppna Turkiets gränser och släppa flyktingar i Europa. Det ledde till nya flyktingläger intill Greklands gräns. En gräns som hårdbevakas och där människor som försökt fly in i landet sätts i fängelse.

När SD:s partiledare Jimmie Åkesson i veckan åkte ner till Grekland för att dela ut flygblad för att informera flyktingarna om att Sverige är fullt, tyckte Daniel Berner, ordförande i föreningen Kvar i Vetlanda, att måttet var rågat.

— När en enskild partiledare säger sig representera ett helt land, utan att ha mandat, så måste man reagera, säger han.

”Medmänsklig fråga”

Så på söndag kväll anordnar Kvar i Vetlanda en ljusmanifestation på Bibliotekstorget.

— Detta är inte en politisk fråga, utan en medmänsklig fråga, säger Johanna Norrlin.

— Det handlar inte om du hör till vänstern eller höger, det handlar om människor i nöd. Vi ser människor som står vid gränsen och gråter. Det hade kunnat vara jag, unga människor med drömmar, fortsätter hon.

Alice Hördegård berättar hur hon och Johanna lärt känna människor som kommit till Sverige med den tidigare flyktingströmmen. Om en kille från Afghanistan som efter flera år i Sverige tappade hoppet om permanent uppehållstillstånd och åkt tillbaka till Frankrike.

— Det är en nära vän till oss, som vi lärt känna, säger Alice.

Flyktingfrågan är politiskt het och en del politiker har framfört att Sverige inte kan ta emot fler flyktingar, att integrationen inte fungerar och att Sverige måste ta hand om dem som redan finns i landet.

— Har vi rätt att säga nej, undrar Daniel Berner och hänvisar både till asylrätten och FN-konventionen tredje artikel och frihet och personlig säkerhet.

— Är det mer kris här i Sverige än vid gränsen? Svaret är enkelt, säger Johanna Norrlin.

”Vem vinner?”

Både Johanna och Alice ogillar att flyktingar beskrivs i termer av massa.

—Vår klass är också en massa, men i den massan finns människor med drömmar, säger Johanna Norrlin som kommer att tala på söndag liksom Daniel Berner.

Medverkar gör också riksdagsman Göran Lindell (C), det blir fika och insamling till UNICEF. Daniel Berner uppmanar människor att ta med sig marschaller och facklor

— Om vi tystnar, vem vinner då?