Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många funderingar vid JLT-möte

I fredags hade kommundirektör Jan Holmqvist ett möte med Jönköpings länstrafiks trafikdirektör Carl-Johan Sjöberg. – Vi fick svar på några frågor, säger kommundirektör Jan Holmqvist.

Många frågor fanns på agendan vid mötet, men reskassan har sedan länge varit den stora funderingen. Kommunen vill att den ska finnas kvar.

– Reskassan är mycket uppskattad i Sävsjö. Det är ett bra system för en landsbygdskommun. Vid vårt möte svarade trafikdirektören på några frågor, vilket har givit lite klarhet, och vi har lämnat synpunkter. Nu får vi vänta och se vad som händer, säger Jan Holmqvist.

Carl-Johan Sjöberg menar att det kommer finnas liknande alternativ till reskassan - fast utan garanterad rabatt. Han hoppas kunna återkoppla med fler svar i april vid mötet inför trafikförsörjningsprogrammet för 2021 till 2035, eftersom tekniken med det nya biljettsystemet inte är fullt utvecklat ännu.

– Vi redde ut olika frågor vid mötet. Det som försvinner är det nuvarande biljettsystemet reskassan, vilket innebär enkelbiljett med rabatt. Man kommer fortfarande kunna ladda sitt kort med resor, men då får man betala fullt pris till skillnad från idag.

Omfördelar rabatten

– Man kan säga att vi vill omfördela rabatterna, så de som åker ofta gynnas mer än de som bara åker en till två gånger i månaden. Detta är för att vi vill att fler ska åka med kollektivtrafik. Tanken är att rabatterna ska läggas i ett återbäringssystem, så man får pengar tillbaka på en resa - som registrerad kund - om man reser tre resor på tio dagar.

Carl-Johan Sjöberg tror inte att det blir svårare för företag eller kommunen att betala för resor i det nya biljettsystemet. Detta var en utav frågorna som togs upp vid mötet.

– Man kan skapa ett konto i jobbtelefonen som är kopplat till företaget, så skickas räkningen dit. Eller så kan man fylla på sitt resekort med flera enkelresor på en gång. Det fungerar som nuvarande reskassan - fast utan rabatt - om man inte kommer upp i tre resor på tio dagar.

Straffas inte de som bor på landsbygden?

– Nej, det tycker jag inte. Vi vill som sagt att folk reser mer kollektivt. Vilket är målsättningen med det nya biljettsystemet. Detta gör förhoppningsvis att alla reser med JLT mer.

Varför tror du att det har varit stor förvirring kring det nya biljettsystemet?

– Jag tror att det alltid är svårt att få ut information till alla. Speciellt när vi inte kan säga allt för mycket om hur det nya systemet kommer fungera. Det har inkommit mycket kritik, kanske för att vi har beskrivit förändringarna på ett dåligt sätt.

Sävsjö kommun är den enda kommunen som har bett om ett möte gällande biljettsystemet, men Carl-Johan Sjöberg menar att om fler kommuner vill så går det att ordna ett möte för just dessa frågor. Annars går det att ta upp vid de inplanerade mötena inför trafikförsörjningsprogrammet.