Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man nekar trots kluckande bevis

När mannen greps strax efter inbrottslarmet från restaurangen bar han på en väska fylld med alkohol och en pekdator. Ändå nekar han till brott.

Åtta flaskor öl, två flaskor Johnnie Walker whisky, en flaska Grönstedts cognac, en flaska Baileys, en flaska Xanté cognac och två flaskor rödvin. Plus en pekdator värd 2 500 kronor. Enligt uppräkningen i polisens beslagsprotokoll var mannen i 50-årsåldern tungt lastad då han greps i Nässjö strax efter midnatt i april förra året.

Hur välfyllda de där flaskorna kan ha varit framgår dock inte av enbart stämningsansökan. Där uppskattar åklagaren inte värdet av flaskorna till mer än ”i vart fall 500 kronor”. Försäkringsbolaget gör inte anspråk på mer än 1 059 kronor utifrån vad som betalats ut för dryckerna, men då har restaurangen å andra sidan först betalat en rätt hög självrisk.

Greps i närtid

Strax innan mannen greps hade polisen fått larm om ett inbrott på en restaurang i centrala Nässjö. En fönsterruta var krossad och någon hade uppenbarligen varit inne i lokalen eftersom både flaskor, en pekdator och cirka 750 kronor i kontanter saknades.

Mannen hade 755 kronor i kontanter på sig då han greps och innehållet i hans väska stämde överens med vad som i övrigt anmälts stulet. Intill honom hittades också ett bräckjärn. Knappast en slump, menar åklagaren och åberopar verktyget som ytterligare ett bevis på mannens skuld.

På brottsplatsen har dessutom ett skoavtryck säkrats vid brottsplatsundersökningen. Och avtrycket stämmer väl överens med sulmönstret på en sko som polisen beslagtagit från mannen.

Trots bevisningen mot honom nekar mannen till brott, visar stämningsansökan.

Riskerar skadestånd

Åtalet mot 50-åringen gäller stöld.

Utöver detta begär försäkringsbolaget cirka 5 000 kronor i skadestånd från mannen för vad bolaget betalat för den stulna alkoholen och för reparationen av glasrutan. Den bestulna restaurangägaren begär drygt 14 000 kronor i skadestånd från mannen för sin självrisk och för inkomstförlusten inbrottet orsakade.