Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man misstänks för oaktsam våldtäkt

En man i 20-årsåldern misstänks ha haft vaginalt samlag med en person som inte samtyckt till sexet. Mannen kan nu komma att straffas för sitt agerande – enligt den nya sexualbrottslagen som trädde i kraft i somras.

En person kan dömas för oaktsam våldtäkt, enligt den nya sexualbrottslagstiftningen. Det är det brottet som mannen på Höglandet nu kommer att ställas inför rätta för.

Grundprincipen när det gäller oaktsam våldtäkt är att sex ska vara frivilligt. Om det inte är frivilligt så är det olagligt.

– Det krävs inte längre våld för att det ska räknas som våldtäkt. Du kan dömas för oaktsam våldtäkt om den andra personen inte deltog frivilligt, säger kammaråklagare tillika mediaåklagare Zilla Hirsch.

– Det kan ge fyra års fängelse, tillägger hon.

Straffet för oaktsam våldtäkt är fängelse i högst fyra år, jämfört med våldtäkt där sex års fängelse är maxstraffet.

Särskilt utsatt situation

Enligt åtalet ska mannen i det nu aktuella fallet ha genomfört ett vaginalt samlag med en person som inte deltog frivilligt. Mannen ”utnyttjade otillbörligt att personen på grund av sömn och berusning befann sig i en särskilt utsatt situation”, enligt åklagaren som väckt åtalet.

Åklagaren påpekar vidare att mannen var grovt oaktsam beträffande den omständigheten att den andra personen inte deltog frivilligt.

Brottet som mannen misstänks för ska ha begåtts i en ort på Höglandet den 1 juli i år, samma dag som den nya lagstiftningen trädde i kraft.

Mannen i 20-årsåldern förnekar brott. Han misstänks även för ett fall av ringa narkotikabrott.

Vittnen ska höras

Vid den kommande rättegången i Eksjö tingsrätt kommer de inblandade parterna att förhöras. Dessutom ska ett par vittnen berätta om sina iakttagelser före och efter att brottet ska ha begåtts.

Även annan bevisning kommer att lyftas fram vid den kommande rättegången. Förhandlingen bör hållas bakom stängda dörrar, enligt åklagaren.

Tidningen har utan framgång sökt åklagare Jessica Andersson, som väckt åtalet, för en kommentar.