Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunden kommer att avvecklas

Problem i personalgruppen är en bidragande faktor till att avdelningen Lunden på Bäckagården kommer att avvecklas. Boende kommer bjudas andra boenden. ”Vi såg ingen annan utväg”, säger vård- och omsorgschef Marianne Karlsson.

Lunden på Bäckagården i Vetlanda är en verksamhet inom kommunens socialpsykiatri. Här bor personer psykiska funktionshinder. I nuläget bor här sju brukare. Nyligen fick dock brukarna besked om att de kommer bjudas boende på andra platser. Vård- och omsorgschef Marianne Karlsson förklarar varför.

– Vi har under en längre tid fått in en rad olika avvikelser som gäller boendet Lunden. Avvikelserna handlar om att det inte har fungerat så bra i personalgruppen. I förra veckan hade vi ett möte med brukarna där ledning och facket medverkade. Vi kom då överens om att splittra personalgruppen och att de boende ska erbjudas alternativa boenden, säger Karlsson.

Vad har avvikelserna gällt?

– Det handlar bland annat om läkemedel, bemötande mot enskilda brukare och osämja. Problemen har ökat på efter årsskiftet. Under våren har vi kontinuerligt vidtagit åtgärder, men tyvärr har inget hjälpt. Vi känner då att det enda alternativ som återstår är att splittra personalgruppen och erbjuda andra boenden till brukarna, säger Karlsson.

Kan du säga något mer om bemötandet mot brukarna?

– En del av personalen har inte bemött brukarna på ett korrekt sätt, det kan exempelvis vara så att man uttalar sig så att man förminskar den enskilde, berättar Karlsson.

Vid ett tidigare tillfälle har någon i personalen stängts av från sitt arbete på grund av avvikelserna. I övrigt kommer inga andra reprimander att ske.

– Ingen kommer att bli uppsagd på grund av detta. Samtliga i personal kommer erbjudas arbete på andra ställen. Vi ser det som så att det är i personalgruppen det har fallerat. På individnivå kan man fungera på ett annat sätt. Vi ser möjligheter i detta, säger Marianne Karlsson.

Känslig flytt

Vård- och omsorgschefen beskriver mötet som hölls med brukarna som lugnt.

– Man ska vara på det klara med att en flytt kan vara känslig, alla tycker inte om det. Det är självklart inte heller roligt för personalen. Vi har inte satt någon tidplan för när flytten ska vara genomförd. Det är viktigt att brukarna inte kommer i kläm. Vi kommer att hålla individuella samtal för att hitta lösningar som passar, säger Karlsson.

Marianne Karlsson säger att det inte finns ett överskott av platser inom socialpsykiatrin. Utöver Lunden finns det liknande boenden på Vasagatan, Falken och vid ett så kallat stödboende.

– Flytten av de boende på Lunden kommer att ske successivt. Någon brukare har redan flyttat, säger hon.

Vad kommer då att hända med Lunden på lång sikt? Det handlar om enrumslägenheter i markplan.

– Boendet ligger en en väldigt fin miljö. Det blir upp till politikerna att avgöra, men det finns säkert tankar om vad man kan använda dessa lokaler till. Från början var utgjorde delen som nu är Lunden till ett vanligt äldreboende, förklarar Karlsson.