Snön knarrar lätt under fötterna när Luisa Blumenthal går upp mot yogalokalen där hon tränar, en ombyggd höskulle i Höghultström.

Hon drar fram en matta, sätter sig ned, lägger ihop undersidan av fötterna samtidigt som hon pressar ner låren. Händerna håller hon över tårna.

Övningen kallas fjärilen och är bra för gravida. Den mjukar upp höften, säger hon.

Hon är född i Helsingfors och började träna yoga som 18-åring. Hennes mamma tog med henne på en kvällskurs där de kunde prova på yoga tillsammans. Samtidigt kämpade Luisa Blumenthal på med skolans kommande student.

Det var ju en stressig period just då, men på yogan kunde jag sitta ner och lämna allt annat. Den upplevelsen var något jag ville utforska mer. Det är häftigt att yoga ger både lugn och energi samtidigt, berättar Luisa Blumenthal.

Medan hennes mamma fortsatte sporadiskt med yogan så ville Luisa Blumenthal utforska den ytterligare. Hon hittade en utbildning utanför Ljungby och flyttade från familj, vänner och pojkvän i Finland för att följa sin dröm.

Jag fick göra något som jag brann för och Småland är vackert, så omställningen från storstad till landsbygd gick bra, säger hon.

Efter fyra års utbildning ville hon fördjupa sig i meditation. Hon hittade en kurs som hålls av Hari Prem och Björn Andersen i Höghultström och flyttade dit.

Nu studerar hon hos dem samtidigt som hon håller yogakurser i Vetlanda och Höghultström. Hon har tidigare hållit kurser i Ljungby. Nu till våren startar hon också upp en kurs i gravidyoga i Vetlanda.

Samhället är väldigt fokuserat på effektivitet. Även gravida kvinnor förväntas prestera, säger hon.

Hon berättar att yogan kan vara ett sätt att lära sig att slappna av och förbereda sig mentalt inför förlossningen. Men man får också kroppskännedom, berättar hon.

Bäckenbottenträning är ett exempel på något som är bra att träna, att få koll på om man spänner sig eller inte. Erfarenheten gör att man mycket lättare kan hitta det avspända tillståndet, säger hon.

Luisa Blumenthal brättar att hon tidigare haft en dröm om att bli barnmorska, att börja med gravidyoga kändes därför som ett självklart val.

Det är spännande att jobba med gravida. De vill göra något för både sig själva och barnet. Sedan är de alla i samma situation och har en tendens att bli bra vänner, så det blir ofta en bra grupp, säger hon.