Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-mördaren överklagar till Högsta domstolen

Artikel 18 av 19
LSS-mordet i Vetlanda
Visa alla artiklar

Mannen som dömdes till livstids fängelse för det så kallade LSS-mordet överklagar nu Göta hovrätts dom till Högsta domstolen.

Mannen, som är i 25-årsåldern, dömdes till livstids fängelse i Eksjö tingsrätt för att ha mördat en ung kvinna på ett LSS-boende i Vetlanda i februari i år. Mannen dömdes även för mordförsök på kvinnans syster, samt till att han efter avtjänat straff ska utvisas.

I juli överklagade mannen domen till Göta hovrätt då han i första hand ville att straffet skulle ändras till rättspsykiatrisk vård. I annat fall ville han se ett tidsbestämt fängelsestraff. Mannen yrkade även på att knivattacken mot den mördade kvinnans syster ska bedömas som grov misshandel, inte mordförsök och att skadeståndet ska sänkas.

I överklagandet medgav mannen att han tillfogat den mördade kvinnans syster en allvarlig knivskada men förnekade att han haft för avsikt att döda henne. Slutligen ville mannen även se att beslutet om utvisning ska upphävas.

Överklagan till HD

Hovrätten valde dock att gå på Tingsrättens linje och fastställde livstidsstraffet samt utvisningsbeslutet mot mannen. Nu överklagar mannen i 25-årsåldern till Högsta domstolen.

Mannen yrkar på att Högsta domstolen ska bestämma påföljden till rättspsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning, i stället för livstids fängelse, alternativt ett tidsbestämt straff samt att beslutet om utvisning upphävs.

I överklagan står att mannen till följd av den psykiska störningen, som konstaterats i det rättspsykiatriska utlåtandet, haft en väsentlig nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Tidigare har dock både Tingsrätt och Hovrätt dömt efter det rättspsykiatriska utlåtandet samt Socialstyrelsens bedömning att mannen haft förmåga att inse gärningen innebörd, men viss förmåga att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt. Enligt dem har mannen för närvarande ett begränsat behov av rättspsykiatrisk vård.

Bör pröva fallet

I överklagan går att läsa att då mannen inte kunnat kontrollera sitt handlande samt att han själv angett sig genom att ringa till SOS alarm och noggrant förklarat vad han gjort bör göra att det finns förutsättningar att döma mannen till ett tidsbedömt fängelsestraff. Där står även att läsa att utvisningen bör beräknas vid straffmätningen.

Mannens advokat Uno Karlsson skriver i överklagan att Högsta Domstolen bör pröva både straffet samt om en person som lider av en allvarlig psykisk störning ska dömas till livstids fängelse.