I dag öppnar Anna Rochegova-Cederholms utställning i Konstföreningens Hus i Apoteksparken. Anna, som är buddhist, säger att hon tror att konstintresset kommer från ett tidigare liv.

– Jag hade god karma och föddes in i en konstnärlig familj. När jag var yngre gick jag i kemiskola men jag har alltid målat och ritat.

Blev fängslad

När Anna gick ut konstnärsskolan i Moskva åkte hon runt i Ryssland för att måla porträtt som hon trodde var hennes kall. Men efter att hon träffat sin man och flyttat till New York upptäckte hon något annat.

– Jag kom till New York och kände att jag inte kan måla porträtt längre. Jag måste göra något av den här vackra staden.

Tavlorna som Anna målat i New York föreställer övergångsställen och broar som Brooklyn Bridge och Anna berättar att flytten gjorde att hon tänkte på broar som en symbol för övergången. Dock avslöjar hon att vissa tavlor är målade i Sverige.

– I mitt huvud kan jag fortfarande se New York framför mig, ljuset och färgerna.

Målar året runt

Landskapsmålningarna fortsatte även när Anna flyttade till Sverige. I sitt sommarhus på Österlen som också är ateljé målar hon nästan året runt. Österlenmålningarna som hänger i ett av rummen går i ljusa, lätta färger vilket är en kontrast mot de skarpa färgerna i tavlorna från New York. Anna berättar att hon försöker fånga Österlenljuset på de långsmala tavlorna.

– Bredden gör att jag kan måla den vackra solnedgången i väst samtidigt som det mjuka, pärlskimrande ljuset i öst.

Hon sitter gärna utomhus och målar i Österlen och säger att hon vill få fram den spirituella känsla som hon känner när hon målar.

– Konst kan vara väldigt kraftfullt och jag vill att man ska känna det inom sig, som om någon vrider om något så att man hamnar på en annan våglängd. Kan man göra det då har man skapat ett mästerverk.

 

Esmeralda Johansson