Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Varje barn i väntan på utredning en mänsklig tragedi

Moderaternas förslag att avlasta barn- och ungdomspsykiatrin genom vårdvalet är rimligt. Den nuvarande situationen är en kris som snarast måste få en lösning.

Situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Jönköpings län är inget annat än en djup och sorglig tragedi. I augusti stod över 400 barn i kö till neuropsykiatrisk utredning. Det var nästan en tredubbling på åtta månader.

Nästan 900 barn beräknas behöva utredning under helåret 2019, att jämföra med de 222 utredningar som genomfördes förra året. Väntetiden kan vara upp till 18 månader.

Varje enskilt barn i kö som får vänta i ett år och ännu längre är en mänsklig tragedi. Att bollas fram och tillbaka i väntan på en välbehövlig utredning som aldrig tycks komma medan man har ett utåtagerande barn hemma – ofta gäller det misstankar om adhd eller olika former av autismstörningar – kan slita familjer itu och få livslånga konsekvenser för barnen. Tiden är dyrbar och för barn i utveckling är ett år mycket lång tid, vilket Inspektionen för vård och omsorg påpekade i sin granskning av situationen i vintras.

Om barn inte blir sedda eller får hjälp i tid kan det inte bara påverka deras skolgång utan på sikt belasta såväl sjukvård som socialförsäkringssystem. Det här om något är frågan om välfärdens kärna.

Moderaterna föreslår nu att införa vårdval i barn- och ungdomspsykiatrin för att ge specialistvården avlastning med psykologiska besvär som kanske inte kräver specialistvård. Mot bakgrund av krisen, för det är vad det är, känns förslaget rimligt, vältänkt och rätt. Speciellt med tanke på att regionen börjat köpa in utredningar den inte hinner med från privata vårdgivare.

Att Rachel De Basso (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård, slår ifrån sig M-förslaget är synd, men inte oväntat. Region Jönköpings län styrs sedan ett knappt år av en storkoalition med S, KD, C, L, MP och Bevara Akutsjukhusen.

En del i sexpartiöverenskommelsen som det trycktes på när koalitionen tillträdde och la sin första budget går ut på att vårdvalet i sin nuvarande form ligger fast men inte utökas under innevarande mandatperiod. Det är ett resultat av kohandel som var acceptabelt för alla inblandade. Att genomföra Moderaternas förslag vore att frångå överenskommelsen.

Det stora problemet med kompromissen är att den är låst i en form oavsett vilket resultat som måste nås. Just nu är behovet av verkliga resultat skriande.

Vill man inte tänka om kring den här delen av uppgörelsen är det nu upp till koalitionen att snabbt visa hur man ska komma till rätta med situationen på annat vis, på kort och lång sikt. Att beta av kön och korta väntetiderna till BUP är akut. Samtidigt bör regionen tydligt gå i bräschen för att få till ett fungerande samarbete mellan BUP och elevhälsa i Jönköpings kommun, samt förstås ta ett grepp kring om det finns skönjbara skäl till att antalet remisser har ökat.

Att inte lyckas vore ett svek mot länet i allmänhet och de berörda familjerna i synnerhet.