Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Margareta Sylvan: ”Vi behöver en totalöversyn av kollektivtrafiken”

Hon drömmer om en värld som varken bränner ut människa eller klimat. Lokalt vill hon bygga en splitter ny eko-stad, och uppmanar företagare att välja in oliktänkare i bolagsstyrelsen. I del två i ledarsidans valserie berättar Margareta Sylvan (MP) om sina tankar för ett framtida Jönköping.

1 Det har varit en delvis skakig mandatperiod, där du och din språkrörskollega Mats Weidman det senaste året både har avgått och kommit tillbaka. Varför ställer ni upp för omval igen?

- Det är en lång historia som går tillbaka till valet 2014 när MP på riks hade räknat med betydligt högre röstandel, man räknade nästan uppåt 15 procent som man fick i EU-valet, och fick sedan ett betydligt lägre resultat kring 6 procent. Då tycker jag inte att man skulle ha satt sig i regeringsställning tillsammans med ett parti som S som är så stora och starka och har så mycket muskler. Jag tycker också att det var fel sett ur ett feministiskt perspektiv när man skulle välja nya språkrör när Åsa Romson fick gå. Antingen skulle man ha behållit båda eller bytt båda två. Jag hade lite dubier gentemot riks, men det var inte riktat lokalt mot Jönköping på något sätt. Jag var kritisk till brunkolet, och sedan kom migrationsöverenskommelsen, det var droppen. Under en resa till Australien i januari fick jag mycket tid att tänka, och jag kom fram till att vi har gjort ett jättebra jobb i Jönköping. Jag tror att vi har blivit respekterade av många andra partier och de har blivit mer medvetna om miljöfrågor som vi har tagit upp. Bland annat en sådan sak som Axamoskogen var det vi som initierade. Att inte ställa upp i valet vore på något sätt att förneka allt det.

2 Miljöpartiet har tappat hälften av sina medlemmar sedan förra valet, både på riksnivå och lokalt. Hur tacklar ni det?

- Vi har tappat, men nu märker vi att nya medlemmar börjar söka sig till oss. De är kunniga, unga medlemmar, det har varit jättepositivt.

Beror det på att de tycker om er politik eller kan det vara en allmän trend att engagerade väljare går med i partier när val närmar sig?

- Så är det ju också, så har det varit hos Miljöpartiet så då antar jag att det är likadant hos andra partier. Men jag tror även att man har börjat få respekt för att vi för en bra och vettig politik.

3 Vilka nyheter finns i ert valprogram?

- Det blir förhoppningsvis klart i början av juli, och vi fokuserar på rent vatten, ren luft och sex timmars arbetsdag för vissa yrken inom kommunen med fokus på äldrevården och hemtjänsten där man har problem med rekryteringen. Vi skulle helst se kortare arbetsdagar överlag, men här kan vi påverka och ser dessutom ett behov. Och när det gäller vattnet måste vi vara mer handlingskraftiga, inte minst när det gäller reningen. Vi har problem både med plaster och mediciner i vattnet, och det finns olika försök att rena en del läkemedel direkt i toaletten. Det skulle man kunna använda på till exempel äldreboenden och sjukhus.

4 Ni vill bygga en ny stad utanför Jönköping. Hur då?

- Vi tycker också att man kan förtäta Jönköping.

Tycker ni verkligen det?

- Ja, men med måtta. Man måste fortfarande följa reglerna om grönområden och inte förtäta hursomhelst. Det är till exempel alldeles för tätt vid Munksjön. För att tänka nytt vore det kul med en helt ny stad där man från början tänker rätt när det gäller rening, byggmaterial, hur man ska bygga, att ha mer slutna vattensystem och skapa en ekologiskt vänligare stad. Jag tror att det skulle locka till sig unga människor som tänker nytt. Ser man hur man bygger i dag, som att man ska bygga på Södra Munksjön, där är det 100 meter meter ner till fast mark och man måste påla väldigt mycket — det är inga billiga hus man bygger då. Vilka bygger man för då? Jo för dem som har pengar och kan köpa en dyr bostadsrätt. Det är väl inte bara dem vi vill ha hit?

En ekologisk stad låter inte billigt heller.

- Nej, men det lockar nog till sig framtidsinriktade människor, och en kommun behöver människor som tänker nytt och framåt.

Ni får ibland kritik för att vara bakåtsträvande och inte arbeta för utveckling.

- Ja, och jag kan inte förstå det, för jag tycker att vi är precis tvärtom. Jag tycker att vi tänker framtid, på barn och barnbarn.

5 På riksnivå lyfter ni fram att vi inte ska bränna ut planeten eller människan. Vilken del är viktigast för dig: Sex timmars arbetsdag eller miljön och klimatet?

- Jag tycker att det hänger ihop, man kan inte prata om det ena utan det andra.

Men du bedömer att vi skulle kunna producera tillräckligt mycket med sex timmars arbetsdag?

- Det finns experiment som visar att det inte finns någon stor skillnad i produktivitet, så jag tror att vi kan producera det vi behöver. Sedan är inte vårt parti det som tycker att produktion är den stora inriktningen i livet.

Så tillväxt är inte viktigt?

- Vad är tillväxt egentligen? Tillväxt är ju även något som gror inom en människa. Det är inte bara ekonomiska termer. Ser man bara till ekonomin så ger en bilolycka också tillväxt. Det ger jobb till en plåtverkstad, det håller sjukhusen i gång och så vidare.

6 Trafiksituationen i staden är bedrövlig. Hur vill MP lösa den?

- Det finns de som förespråkar fler filer på Munksjöbron. Men det skulle generera mer trafik. Och även om man bygger ut till fyrfiligt så skulle trafikinfarkten hamna någon annanstans. Jönköping är speciellt med sin getingmidja. Jag tror definitivt inte att vi kommer att lösa trafikproblemen med fler filer, vi måste göra en totalöversyn av kollektivtrafiken. Vi skulle kunna göra ringlinjer, eller en åtta mellan Munksjön och Rocksjön som går hela tiden.

Kollektivtrafiken ligger ju hos regionen, men hur har ni jobbat för det här under mandatperioden?

- Vi trycker på hela tiden, men jag tycker att det verkar som att man i majoriteten har svårt att samarbeta kommun-region, för det händer ju ingenting.

7 Hur ska integrationen av nyanlända bli så bra som möjligt?

- Att arbeta är en stor faktor, och man ska rikta sig mer till kvinnor, för kvinnor har en stor påverkan på familjen. Och en del nyanlända arbetar under sin kapacitet i dag, och där behövs någon typ av matchning så att man kommer i kapp sin bakgrund och får bättre jobb. Jag tycker även att man ska kombinera utbildning och arbete, inte minst inom kommunens äldrevård där behovet av arbetskraft kommer att vara stort.

Bara kommunen, har inte näringslivet samma behov? Och hur ser er politik för näringsliv ut i övrigt?

- Kommuner kanske måste gå före där och visa att det går att samarbeta. Vi kan lära av andra kommuner. När det gäller vår näringspolitik så har vi framför allt en idé att vi måste tänka cirkulärt. Kanske näringslivet måste tänka på att det man producerar ska kunna återanvändas. Och så kunde näringslivet plocka in människor i sina styrelser som inte alltid tänker som de själva utan bjuder på lite motstånd. Näringslivet är ganska homogent, och skulle vinna på att plocka in andra tankar och idéer.

En miljöpartist i varje bolagsstyrelse?

- Det vore i alla fall bra med någon som tänkte annorlunda. Att prata med någon som tycker som man själv är ju det minst utvecklande som finns.

8 Vilket parti står längst från er, och vad kan du ändå uppskatta hos det partiet?

- SD är längst ifrån oss, för vi har så olika människosyn. Men väldigt lokalt här har de viss miljömedvetenhet, men det är nog vissa personers intresse som gör att det ser ut så just här.

9 Sist men inte minst: Hur tillbringar du sommaren innan valrörelsen drar i gång?

- Jag ska vara i vår sommarstuga i Haverdal. Där bor jag, min syster och min bror i varsitt hus. Alla har barn och barnbarn i samma ålder och när vi är där samtidigt allihop är det jättekul. Där kommer jag att gå runt i mina gamla urblekta Garden Girl-kläder och pula i trädgården och njuta. Men det blir nog inte så mycket semester i år, det blir mycket med politiken.

Politiska redaktören tycker till

Det är traditionellt miljöpartistiska värden som sol, vind och vatten — eller i alla fall vatten, luft och sex timmars arbetsdag — som lyfts fram när MP går till val i Jönköping.

Språkröret håller sig gärna vid svepande, ideologiska resonemang. Väljarna får inte lika många konkreta lösningar för lokala frågor, vilket är lite synd. Men de specifika förslag som ges är genomtänkta, och frånvaron av killgissningar och upprepade politiska klyschor är uppfriskande. Margareta Sylvan vågar dessutom erkänna när hon inte har svaret på en fråga, vilket ökar trovärdigheten för henne som politiker.

Det tydligaste förslaget gäller frågan om att bygga en ny stad söder om Jönköping. Tanken kittlar faktiskt. Det behövs människor och partier som ifrågasätter gamla hjulspår och föreslår nya sätt att leva. Men det betyder inte att Miljöpartiet har alla svar.

Partiets bidrag ska mer ses som brainstorming som andra partier ibland kan omsätta i praktiken, efter att först ha undersökt vad som är tekniskt och ekonomiskt genomförbart. MP har då och då spännande idéer, men genomgående realism är inte partiets starka sida. Frånvaron av en politik för företagande är dessutom smärtsamt tydlig.

Många turer återstår sannolikt innan tanken på en ny stad har godkänts eller förkastats. Helt osannolik är den inte. Och som vid all väntad tillökning funderar man ju lite på lämpligt namn.

Vad tror ni om Sylvania?