Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Inte läge för svekdebatt på grund av äldremottagningarna

Idén om äldremottagningar landade i beslut om patientkontrakt. Det är inte direkt ett löftesbrott, men regionen kan få en svekdebatt över sig ändå.

Lovade verkligen vart och vartannat parti inför valet 2018 att öppna äldremottagningar på samtliga vårdcentraler, för att sedan helt samvetslöst strunta i sina löften? Inte riktigt.

I maj 2018 röstade regionfullmäktige om en motion från Vänsterpartiet. Förslaget var att tillsätta en utredning för att ta fram ett underlag för hur vårdcentralerna i framtiden skulle kunna inrätta äldremottagningar. Motionen bifölls, då den fick stöd av S, MP, L och SD.

Det var en lika udda majoritet då som nu. Då styrde de fyra borgerliga partierna i minoritet och L bytte alltså sida i denna fråga. I dag ingår S, MP och L i den styrande koalitionen med KD, C och BA. V och SD är i opposition på varsin kant. Dessutom gällde beslutet bara en utredning.

I valrörelsen 2018 var det i huvudsak V, S, MP och L som lyfte frågan om äldremottagningar som en ambition. Med alla "vallöften" är det så att möjligheten att genomföra dem är beroende av om man kan bilda majoritet och i så fall med vilka.

Nu har alltså frågan landat i ett beslut som gäller sedan årsskiftet. Alla vårdcentraler ska erbjuda en snabb väg in till vården för personer med stort vårdbehov. Patienterna ska ha rätt till ett direktnummer till en personlig kontaktperson. Det kallas patientkontrakt.

Det är inte en äldremottagning, men huvuddragen med förenklad, personlig kontakt utan en massa knappval är desamma. Det finns ingen anledning att ha invändningar mot att beslutet inkluderar fler grupper. Det är rimligt att patientens behov av kontinuerlig vårdkontakt snarare än dess ålder är vägledande.

Kvar finns ett antal starka pensionärsföreningar med tiotusentals medlemmar i länet, där många säkert inte upplever att beslutet är i linje med deras förväntningar. Det är inte så konstigt med tanke på samhällsutvecklingen i stort.

Digitalisering sker i snabb takt och är en viktig framtidsfråga med stor potential för hälso- och sjukvården. En stor utmaning – som kommer att vara åtminstone en generation framåt – är att säkra att den stora grupp som lever i digitalt utanförskap också får fullgod vårdkontakt för resten av sina liv.

Namnet äldremottagning hade varit en förtroendeingivande signal att alla patienter ska vara med på sjukvårdens resa. Men innehåll måste vara viktigare än signaler.

Nu finns en stor pedagogisk utmaning när patientkontraktet ska rullas ut till stora grupper som är skeptiska. Regionen bör överväga någon form av lotsfunktion som kan jobba med att visa äldre hur de ska dra nytta av de förenklade kontaktvägarna.

För en relativt billig peng skulle man få stor patientnytta – och i bästa fall undvika att få en svekdebatt på halsen.