Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Greed is good Carlsson Löfdahl?

Liberalernas egen Gordon Gekko förstör för demokratins eldsjälar.

Nyligen kunde Aftonbladet avslöja att Emma Carlsson Löfdahl som tidigare var riksdagsledamot för Liberalerna men nu är politisk vilde inte bara vinstmaximerade genom att hyra sin makes lägenhet i Stockholm utan också verkar rent ut sagt girig. I kontakt med riksdagsförvaltningen lovade Löfdahl betala tillbaka det bostadsbidrag som hon hade fått av riksdagen för att sedan ändra åsikt och meddela att hon "avvaktar" med betalningen tills dess åklagaren "är tillbaka med sin utredning".

På en nivå är Carlsson Löfdahls agerande nästan humor. Hon menar att hon inte är "tondöv" samtidigt som hon framstår som extremt girig eller en politisk version av karaktären Gordon Gekko från Oliver Stones film Wall Street från 1987. Gekko som gestaltas av Michael Douglas är en klassisk Wall Street börshaj som letade sig in i filmhistorien med citatet "greed is good" vilket på svenska ungefär kan översättas som att "girighet är bra".

Bortsett från fräcka liknelser är Carlsson Löfdahls agerandet dock djupt tragiskt för det bidrar till att öka föraktet för förtroendevalda. I slutänden är det inte Carlsson Löfdahl som drabbas. Hon har ett riksdagsarvode och en pension om hon orkar hela mandatperioden ut. Men alla helt vanliga liberaler i Eksjö som arbetar ideellt för sitt parti eller får några hundralappar i arvode på grund av många och långa sammanträden har däremot fått det betydligt svårare på grund av hennes agerande. Det är demokratin som blir lidande.