Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bra med vård för berusade – men varför bara i Jönköping?

Att en tillnyktringsenhet skapas på Ryhov är välkommet. Det borde dock skapas platser även på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset.

Gripanden enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) är den överlägset vanligaste formen av frihetsberövande i Sverige. Antalet ingripanden i hela landet är omkring 60 000 stycken per år. Enligt lagen ska omhändertagna personer placeras i arrest för tillnyktring i sista hand. Ändå är det vad som sker överlägset oftast.

Enligt rapporten "En lob i mål?" från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys överlämnas endast 12 procent av de omhändertagna i sjukvårdens händer för tillnyktring. Rikspolischef Anders Thornberg sa förra året att förhållandet kanske borde vara det omvända – och det är ett sunt mål att sträva efter. Lagen har ytterst vag koppling till polisens kärnuppdrag att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning. De omhändertagna misstänks nästan aldrig för brott som kräver frihetsberövande.

Skillnaderna är stora inom landet när det gäller vart fylleristerna förs. I Jönköpings län fick endast 2 procent nyktra till i sjukvårdens förvar enligt nämnda rapport. Det var den lägsta andelen i landet, tillsammans med fem andra län.

Därför är det glädjande att Jönköpings län nu följer efter många andra. Inom kort öppnas en tillnyktringsenhet på Länssjukhuset Ryhov, berättar tidningen i dag. Att fler ska tas om hand av sjukvården är positivt för alla parter.

Kompetensen för att bedöma behov av och ge omvårdnad är självklart större. Det kan göra skillnad mellan liv och död. Mellan 2012 och 2017 avled 17 omhändertagna i arrest, enligt polisens uppgifter till Vårdanalys. I februari i år inträffade ett dödsfall i Stockholm. Tillnyktringsenheten får också större möjligheter att initiera såväl beroendevård som sociala insatser. Utöver sjukvårdspersonal kommer enheten att bemannas av en socionom.

För polisen är det en stor fördel att slippa spilla tid på tillsyn av berusade nattgäster, även om problemet med att polisen ska sköta transporten kvarstår. För att klara upp fler brott är det viktigt att polisen i så stor utsträckning som möjligt får ägna sig åt arbetsuppgifter som bara polisen kan utföra.

På en punkt blir det dock tummen ner. Alla länets kommuner är med och finansierar den nya satsningen, men tillnyktringsplatser skapas bara i Jönköping.

Frågan om en tillnyktringsenhet i länet har stötts och blötts sedan 2015 och i de inledande diskussionerna ingick tillnyktringsplatser även i anslutning till akutmottagningarna vid Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset i Eksjö. Av någon anledning har det fått stå åt sidan när enheten på Ryhov nu ska sjösättas.

Förhoppningsvis är den frågan inte död. Konsekvensen av det är lätt att se: Berusade som omhändertas inom Värnamo och Höglandets polisområden kommer att fortsätta låsas in i polishusets arrest för att det tar för lång tid att köra dem till Jönköping.

För en jämlik vård i hela länet – och för att poliser på Höglandet och i södra länsdelen också ska få vara poliser – bör dedikerade tillnyktringsplatser skapas också på sjukhusen i Värnamo och Eksjö.