Vid lunchtid den 24 februari samlades ett 40-tal nazister i centrala Jönköping för att dela ut flygblad och sprida sitt budskap om ett "rasrent" Sverige utan "folkförrädare". Manifestationen saknade tillstånd, men skedde under förhållandevis lugna former. Två personer omhändertogs av polis, och vid en trafikkontroll samma dag beslagtogs knivar och pepparsprej.

Relaterat till artikeln

Händelsen uppmärksammades naturligtvis lokalt, men nådde även riksmediernas rapportering. Sedan dess har NMR legat lågt just i centrala Jönköping. På en ort utanför staden genomfördes däremot för två veckor sedan en mindre manifestation i form av utdelade flygblad och propaganda vid en livsmedelsbutik. En och en kan manifestationerna te sig harmlösa — skrattet ligger nära till hands när NMR-sympatisörerna med viktig uppsyn visar upp sig på gator och torg. Skrattet fastnar dock när det nazistiska budskapet — inte ens maskerat av eufemismer för att passa in i den övriga samhällsdebatten — körs ner i betraktarens hals. Budskapet lämnar dessutom en unken eftersmak: Nordiska Motståndsrörelsens ökade aktivitet får Sverigedemokraterna att framstå som riktigt rumsrena. Även om SD säger sig ha gjort upp med sin bruna historia är det uppenbart att partiledningen använder sig av en tillrättalagd retorik i samtal och intervjuer med medier och med andra företrädare för det som brukar benämnas "pk-eliten", och att partiets rätta jag syns tydligast när ledningen är omgiven av sina egna.

Relaterat till artikeln

SD lär gynnas när NMR växlar upp. Från att ha lett det mest extrema partiet i svensk politik, kan Jimmie Åkesson nu nöjt konstatera att SD har inte mindre än två främlingsfientliga aktörer till höger om sig: NMR och Alternativ för Sverige, det nystartade parti som består av avhoppade sverigedemokrater. Detta gör honom paradoxalt nog till en del av det etablissemang han så länge har föraktat.

Nazistdemonstrationer, som de som genomfördes i Boden och Ludvika på första maj, kan alltså ha spelat det inte lika öppet främlingsfientliga SD i händerna. Det måste vi vara medvetna om.

Relaterat till artikeln

Nyligen berättade JP om den antirasistiska organisationen Expos färska sammanställning av nazismen i Sverige. Den rasideologiska miljön växer, både i antal medlemmar och aktiviteter. Förra året genomfördes över 200 rasideologiska aktiviteter i Jönköpings län. Vetlanda, Nässjö, Eksjö och Gislaved är överrepresenterade i statistiken, i synnerhet Nässjö som gick från 1 känd aktivitet 2016 till 30 aktiviteter året därpå.

Två dagar innan omkring 500 nazister i tisdags drog på sig sina vita skjortor och stoppade in den svarta slipsen mellan två knappar, drabbade Moderaternas och Sverigedemokraternas partiledare samman i SVT:s Agendastudio under en migrationsduell. Ulf Kristersson är förstås oroad över de opinionsundersökningar som visar att M bara är några procentenheter starkare än SD. Han försökte därför med lock och pock att få tillbaka de tidigare sympatisörer som är missnöjda med den generösa migrationspolitiken och därför har övergett hans parti till förmån för Jimmie Åkessons. Det betyder däremot inte att Kristersson gör fel när han säger att han förstår att en och annan röstade på SD 2014 eftersom det var det enda parti som ville diskutera problemet. "Där har vi lärt oss en rejäl läxa", tillägger han och betonar vikten av att inte peka finger åt problemen.

Det överskuggas dock av Jimmie Åkessons dräpande, och tyvärr sanna, ord om hur Alliansen ska kunna stå enade i frågan:

"Det blir väldigt svårt för väljarna att veta vilken migrationspolitik man får om man röstar borgerligt, eller på Moderaterna till och med."

Nordiska Motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige sprider främlingsfientlig propaganda, men det mest anmärkningsvärda är hur deras existens kan få SD att framstå som ett parti med human människosyn.