Olyckan inträffade en eftermiddag i september på en raksträcka på riksväg 31 mellan Ekenässjön och avfarten till Eksjö i gynnsamt väder och med lugn trafikrytm.

Det långtradare - utan last - som framfördes av den medelålders lastbilschauffören kom plötsligt över på vänster körbana och frontalkolliderade med ett mötande fordon, vars förare omkom.

Enligt vittnen hade olycksoffret, en Höglandsbo och småbarnsförälder i 40-årsåldern, inte en chans att hinna väja och därmed undvika eller lindra kollisionen.

Lastbilschauffören gjorde under det snabba händelseförloppet ingen som helst ansats att vare sig bromsa eller försöka styra tillbaka in på sin körbana.

I förhör efter händelsen uppgav den erfarne yrkesföraren att han sekunderna innan olyckan satte i halsen och drabbades av en så svår hostattack att det svartnade för ögonen - vilket fick till följd att tappade kontrollen över sitt fordon.

Under rättegången höll den åtalade, som var mycket ångerfull, envist fast vid sin version, trots att han pressades hårt av åklagaren.

Han förnekade brott. Menade att det handlade om en olyckshändelse.

De vittnen som kallats till rättegången kunde tillsammans ge en mycket klar och trovärdig bild av det snabba, dramatiska skeende som slutade med att en person miste livet.

Vad som hände på vägen före, under och efter olyckan torde vara klarlagt. Men vad som hände i kupén på långtradaren det vet endast lastbilschauffören. Och denne höll vid rättegången fast vid sin förklaring om en plötlig hostattack.

LÄS MER: Lastbilschauffören mycket ångerfull - men nekade till brott vid rättegången

LÄS MER: Lastbilschauffören på fri fot