Ett larm kom in klockan 16.05 under onsdagsförmiddagen, om rökutveckling från en ladugård i Sunnerskog, öster om Vetlanda.

Vid räddningstjänstens framkomst brann det kraftigt i ladugården. Branden ska även ha spridit sig till närliggande mark.

– Det är fruktansvärt varmt här vid branden, uppger tidningens reporter, Christoffer Åhlander, som befinner sig på plats.

Tre räddningsstyrkor med totalt 25 brandmän arbetade på plats med släckningsarbetet. Räddningsstyrkorna kom från Vetlanda, Korsberga och Kvillsfors.

En brandingenjör från Tranås kallades även till platsen, vilket är en resurs som bara sätts in vid större bränder.

Ladugården var redan övertänd när första brandbilen var på plats.

Foto Christoffer Åhlander

– Läget har lugnat ner sig rejält. Vi har jobbat utifrån på grund av rasrisken och jobbar på med vatten, sa Caroline Carlheim, på räddningstjänsten i Vetlanda, vid 17.15 -tiden.

Enligt ägaren ska det ha befunnit sig en tupp och en höna i den L-formade timmerladugården och två katter är försvunna.

Vid 17.50-tiden uppgav räddningstjänsten att branden ska vara under kontroll.

– Vi håller nu på och försöker komma åt glödbränder, säger Carlheim.

Anledningen till branden är i nuläget oklart. Platsen kommer att spärras av för en teknisk undersökning.

Mannen och kvinnan som äger ladugården bor i sitt hus på andra sidan vägen. Några grannar längre bort ringde ner till paret och frågade om de eldade då det var rökigt utanför.

– Jag satt inne i huset när grannen ringde. Då tittade jag ut genom fönstret och såg att det rök ifrån ladugården, jag la på direkt och ringde 112, säger kvinnan.

Branden utvecklade sig snabbt då ladugården rasade redan 30 minuter efter att branden upptäckts.

– Medan jag pratade med 112 så började det slå lågor under taket, sen rasade hela skiten. Men brandkåren var här snabbt, redan på 10 minuter, förklarar kvinnan.

Paret står nu med ett hem utan el, då elcentralen var placerad i ladugården. Utöver ved, fanns flertalet veteranmopeder, en traktor och åkgräsklippare med mera placerat i ladugården.

– El-anläggningen är rätt ny och modern, så jag har svårt att tro att den har startat branden, det viktiga är att alla fall ingen person kom till skada, säger mannen.

– Det är ju materiella ting. Även om det är väldigt jobbigt nu får man vara tacksam över att ingen kom till skada som sagt, tillägger kvinnan.