Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen ska utreda olyckskorsningen

Länsstyrelsen ska nu utreda om det finns behov av nya trafikföreskrifter vid fyrvägskorsningen vid Flugeby.

Skrivelsen från bybor i Flugestad och Byestad kom in till länsstyrelsen den 26 november förra året. Ett 50-tal boende i Flugestad och Byestad hoppas nu på en snabb förändring av trafiksituationen vid den olycksdrabbade korsning.

Startar utredning

Länsstyrelsen ska nu starta en utredning för att se om det finns behov av förändrade trafikföreskrifter på platsen, enligt förvaltningshandläggare Petter Agurén vid länsstyrelsens rättsenhet.

De boende hoppas på en snabb förändring. Däremot kan det dröja innan länsstyrelsen hinner utreda korsningen mellan väg 47 och Byestadsvägen i Flugeby.

– Vi har en stor mängd liknande synpunkter för andra vägar i länet under handläggning så det är svårt att säga. Att vi utreder det under 2020 är en förhoppning, säger Petter Agurén.

Trafikverket har synat vägen

Efter olyckan den 13 november har Trafikverket också varit på plats och konstaterar att vägen är byggd enligt regelverket för vägar och gators utformning (VGU).

– Vi har varit ute på plats och tittat på vägen. Den är byggd enligt VGU så det är inget som sticker ut där på något sätt. Hastigheten är satt efter vägens standard, säger Lars Öster, åtgärdsplanerare vid Trafikverket i Jönköpings län.

Reagerat på busskuren

Det enda som Trafikverket reagerat på är den busskur som finns i anslutning till korsningen.

– Siktförhållandena är goda på platsen. Busskuren av trä är inte genomsiktlig och det har vi uppmärksammat. Den begränsar sikten om du står som tvåa i kön – då har du ingen sikt mot Vetlandahållet.

Några synpunkter på att hastigheten är satt till 100 kilometer/timme i korsningen är inget som Trafikverket har synpunkter på.

– Det är länsstyrelsens bedömning. Där fungerar vi på Trafikverket endast som remissinstans, slutar Lars Öster.

LÄS MER: Efter olyckan: De kräver att farten ska sänkas till 70

LÄS MER: Man skadad efter olycka – riksväg 47 stängdes av