Fibern är här för att stanna, det menar expert efter expert. Med de små fibrerna överförs information i otroligt höga hastigheter.

-Genom att vara ansluten till fibernätet får man en snabb anslutning till internet med minimala störningar. Vare sig du vill ringa, streama film och TV eller koppla upp trygghetslarmet ger de optiska signalerna ett snabbt sätt att kommunicera, säger Anders Beckman på Tranås Energi.

Anders är projektör för projektet ”Fiber till byn – etapp 2”. I flera omgångar har de sökt bidrag från Länsstyrelsen för sin planerade satsning. Det stora genombrottet kom i vintras då de blev tilldelade 15,7 miljoner.

-Projektet går, precis som namnet antyder, ut på att ge Tranås landsbygd riktigt bra kommunikationsmöjligheter.

Läs mer om projektet

-Idag använder vi internet till så mycket mer än tidigare, säger Anders.

Foto Simon Nestor

Stort intresse

Anders ser ett stort intresse från de permanent boende i de områden där arbetet är planerat.

-De flesta av de ca 270 permanent boende i områdena har tidigare meddelat sitt intresse. Vi måste såklart ha ett stöd från dem för att överhuvudtaget kunna genomföra arbetet.

Totalt rör det sig om ungefär 12 mils grävning.

Bild 1 av 3

Foto Erik Hellquist

Varför fiber?

-Idag använder vi internet till så mycket mer än tidigare. Du kanske styr ditt hemlarm, streamar film och pratar i telefon samtidigt som ungarna spelar spel online. Då krävs en bra uppkoppling. Dessutom ser vi att kopparnäten läggs ned i större utsträckning så att dra in fiber är den bästa långsiktiga lösningen som finns på marknaden. Engångskostnaden kan verka lite tråkig men resultatet är värt att investera i för att framtidssäkra sitt boende, berättar Anders.

Så länge tillräckligt många beställer fiber ska etapp två av ”Fiber till byn” komma igång under första halvan av 2020.

Beställ din fiber här

Det inbäddade materialet kan inte visas.