Det var på söndagskvällen som den tragiska händelsen inträffade på korttidsenheten Mosippan på Bäckagården, som är en enhet för dementa personer. En boende på enheten föll ut genom ett öppet balkongfönster på fjärde våningen.

– Detta är naturligtvis en oerhört tragisk händelse och våra tankar går till de anhöriga, säger Ulrika Ribbholm, biträdande vård- och omsorgschef på Vetlanda kommun, i ett pressmeddelande.

Balkongen är inglasad, men ett fönster stod öppet på grund av värmen.

– Allt skedde snabbt. Från att vår personal haft kontakt med kvinnan till själva händelsen gick det cirka en minut, säger Ulrika Ribbholm i pressmeddelandet.

Enligt Ribbholm ska personalen genast ha utfört hjärt- och lungräddning på kvinnan, men inte lyckats rädda hennes liv.

– Vi har påbörjat en utredning som kommer lämnas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Vi behöver ta reda mer detaljer kring händelsen och se om vi eventuellt behöver göra åtgärder för att höja säkerheten ytterligare, avslutar Ulrika Ribbholm.

Boendet är bemannat dygnet runt, minst två personal på dagtid och en personal nattetid. Både de personer som bor på boendet för tillfället och personal har fått stöd efter händelsen. Kvinnans anhöriga har informerats.