Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturhuset 25 år – här är jubileumsprogrammet

Kulturhuset laddar för sitt 25-årsjubileum den 17 oktober. På scenen hoppas man då kunna bjuda på en lång rad artister med anknytning till kulturhuset. Före det så bjuds besökarna på ett varierat och fullmatat vårprogram.

I år är det 25 år sedan den ekonomiska föreningen Kulturhuset slog upp portarna.

Tanken är att jubileumsfirandet ska löpa som en röd tråd genom hela året och sedan blir det final med en jubileumsföreställning den 17 oktober.

En föreställning då Kulturhuset hoppas locka dit flera av de artister som på olika vis gästat Sävsjö under de 25 åren.

Vem blir dragplåstret?

Pelle Nöjd har varit med sedan starten.

– De enda som är helt klara för föreställningen är Sävsjö kyrkokör, säger Pelle Nöjd.

Nu hoppas de locka dit ett riktigt dragplåster som glatt Sävsjöpubliken. Stefan Sundström är ett namn som nämns, Lars Winnerbäck spelade ofta på Kulturhuset innan han blev känd och nu högaktuella The Ark som återförenas är en annan grupp som varit på besök.

– Första gången vi bokade The Ark kostade de 12 000 kronor, senaste gången 350 000 kronor. Undrar vad de skulle kosta i dag? säger Pelle Nöjd.

Sävsjöprofiler

Sedan hoppas de få dit någon av alla de som växt upp i Sävsjö och nu gör karriär ute i landet. Det finns många att välja på. Regissören och skådespelaren Jens Sjögren, författaren Åke Edwardsson och operasångaren Per Fürst Nilsèn är några exempel på kulturprofiler som föreningen gärna hade sett på jubileumsfesten.

En som garanterat kan räkna med att få en inbjudan är Svenne Hedlund.

– Svenne & Lotta var med på invigningen, säger Pelle Nööjd.

– Tanken är att det ska bli väl blandat. Kul om vi kan få tag i ett riktigt känt namn, säger Pelle Nööjd.

"Lysande komplement"

En som varit med nästan lika länge som Pelle Nööjd är Gunilla Johansson. Kulturhusets och Teaterföreningen Va du vills ordförande.

– Kulturhuset är ett lysande komplement till alla de som inte är sportintresserade. Här kan man gå på bio, gå på teater, se konserter och lyssna till föreläsningar. Ett hus som fyller de flesta kulturella behov, säger Gunilla Johansson.

– Vi har gjort en uträkning att Kulturhuset kostar varje kommuninvånare 89 kronor om året, berättar hon.

Förutom det kommunala bidraget på 680 000 kronor så lever de mycket på uthyrning av sina lokaler till kommunen, företag, föreningar och organisationer samt överskottet från de olika evenemangen.

Kulturhuset har fem anställda och sedan är det ett stort antal personer som jobbar ideellt i samband med de olika evenemangen.

"Kanonkväll"

– Vi hoppas att kommunen och fler företag ska utnyttja Kulturhuset för exempelvis konferenser. Vi har bra lokaler och teknik, säger Anna-Karin Rostedt.

Det stora evenemanget under våren är redan den 14 mars. Då står Dan Hylander, Py Bäckman och Janne Bark på scenen under namnet DanPyBark.

– Vi var några stycken som var och lyssnade på dem i Jönköping. Då kände vi direkt, det här ska vi ha i Sävsjö för det måste många fler få lyssna på. Det var jättebra. Det blir en kanonkväll, säger Anna-Karin Rostedt,

Kvinnodagen

Före det satsar man på tre evenemang kopplade till internationella kvinnodagen den åttonde mars. Redan på onsdagskvällen var det en föreläsning med Kristina Loveby om våld i nära relationer arrangerad av NBV SYDOST och Kvinnojouren Linneorna Sävsjö/Vetlanda. 2017 gav hon ut boken "Kvinnofridsmyten – när skyddsnäten brister" baserad på egna upplevelser. I dag hjälper hon utsatta kvinnor som hamnat i en liknande situation.

Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, visas en inspelad föreställning, "No More Fucks To Give", med Mia Skäringer.

– Vi har bestämt att fem procent av intäkterna ska gå till Kvinnojouren Sävsjö/Vetlanda, berättar Anna-Karin Rostedt.

Fantastisk bok

Det tredje evenemanget i samband med kvinnodagen är musikteaterföreställningen "Som ett jävla solsken" den 9 mars. På scenen står Anna-Lena Hemström och hon ackompanjeras av Mulle Holmqvist på gitarr. Arrangör är teaterföreningen. Föreställningen baseras på en biografi om den banbrytande journalisten Ester Blenda Nordströms liv skriven av Fatima Bremmer. Hon har kallats Sveriges första undersökande reporter. Bland annat så arbetade hon som piga en månad 1914 i Småland för att skriva reportageserien, "En månad som tjänsteflicka":

– Jag har läst boken den är helt fantastisk. Man tror ju inte det är sant allt hon klarade av att göra i ett mansdominerat samhälle, säger Gunilla Johansson.

Måste våga satsa

Årets julvärd Marianne Mörck gästar Kulturhuset den 4 april. Skådespelaren och operasångaren har gjort succé i bland annat "Wallander" och "Bonusfamiljen" i TV-rutan.

– Vi måste våga ta hit lite mer kända artister. Annars är risken att vi blir en bygdegård om vi bara kör lokalt, säger Anna-Karin Rostedt.

Gunilla Johansson fyller i:

– Ibland kanske vi inte har mer än 50 personer som besöker ett evenemang och då lönar det sig inte ekonomiskt. Men kultur lönar sig inte alltid ekonomiskt. Det är ju den mentala sidan som är viktig. Det är jätteviktigt för en kommun att det finns ett kulturellt utbud, poängterar Gunilla Johansson.

Komstad teater i sommar

Opera av högsta kvalitet blir det när bion visar föreställningar från Metropolitan live. Först ut är Händels Agrippina som visas den 29 februari. Lite senare under våren, den 11 april, visas Puccinis mästerverk Tosca med årets Polarpristagare sopranen Anna Netrebko i titelrollen.

– Vi har en stor fördel att vi kan servera mat i pausen. Det är ju inte alla biografer som har den möjligheten. Där ligger vi i framkant, säger Gunilla Johansson.

Än har inte Kulturhuset bestämt om det blir någon teater i Komstad till sommarten.

– Det är inte 100 men vi jobbar på det. Vi hoppas på det, säger Anna-Karin Rostedt.

Givetvis händer det mycket mer på Kulturhuset under våren. Torsdagsklubben, seniordans, bio för daglediga och mycket annat.

Till sist en avslutande nyhet. Lindbergarna som i huvudsak spelar och sjunger kristen musik och ofta gästar kulturhuset prövas nu ett nytt sammanhang. I år spelar de upp till after work med öl, vin och mat.