Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Miljö och klimat får förhoppningsvis mer fokus i debatten

En varm sommar är inget bevis för klimatkris. Lika litet som en kall vinter är det motsatta (minns snön och kylan så sent som i påskas). Väder och klimat är inte samma sak. Men ett samband finns.

Som Världsnaturfondens Håkan Wirtén påpekat här i tidningen har de extrema väderfenomenen blivit fler under årens lopp: värmeböljor, stormar, översvämningar. Även om jag är en stor vän av sol och bad kändes det onekligen litet märkligt att redan i maj uppleva högsommardagar. Effekterna av den onaturliga sommarvärmen har vi sett. Bönder som tvingas slakta av när vallen brunar. Och de senaste veckornas storbränder runt om i riket.

Om den politiska bataljen kring flygplan och helikoptrar och annat har jag inget att säga. När bränderna är släckta är tid för utvärdering. Inte nu. En reflexion dock: EU-medlemskapet har varit till gagn både för akutstöd till jordbruket och europeisk brandbekämpningshjälp. Kommer sommarens extra väderlek att påverka valet? Om detta vet vi ännu inget – men en förhoppning är att miljö- och klimatfrågorna hamnar mer i centrum av debatten.

Det har hänt tidigare. För exakt 30 år sedan. Då dansade – bokstavligen – Miljöpartiet in i riksdagen efter det så kallade ”sälvalet”. Säldödens koppling till miljöförstöring var nu inte helt klar. Men de grönas frågor kom i fokus. Kanske kan vi vänta något liknande för det nu hårt ansatta partiet? För opinionsundersökningarnas stora vinnare hittills, Sverigedemokraterna, blir det också intressant att se om sommarens hetta påverkat. Miljö och klimat är ju inte partiet paradgrenar direkt. Mest vill man bygga ut den farliga och moraliskt förkastliga kärnkraften. Och EU. Ja, unionen vill ju SD helst lämna…