Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tacksam för stöttning i coronatider - Eftersöker frivilliga: "Väldigt värdefullt att folk sluter upp"

Flera företag och föreningar hör av sig till kommunen med erbjudande om att hjälpa de utsatta i samband med coronaviruset. Nu eftersöker kommunen även privatpersoner som vill och kan hjälpa andra med till exempel matinköp.

Kommunen har de senaste dagarna fått samtal från både näringsliv och föreningar som vill vara med och hjälpa till i och med det nya coronavirusets utbrott.

– Kommunen har ansvar för mer än vår organisation, vi ska se till så att de som bor och lever här också har det bra. Är man äldre och behöver tillgång till mat har vi en skyldighet att hjälpa dem. Kan vi förmedla sådant som inte ingår i vår egen organisation så ska vi göra det, säger kommunens kommunikationschef Annelie Jönsson.

Föreningars och företags erbjudanden handlar bland annat om att erbjuda matinköp och hemkörning, eller utlåning av utrustning eller fordon som kommunen skulle kunna ha nytta av.

– Man vill hjälpa till med det man kan, framförallt företagen som har det lite lugnare nu. Då har de ledig kapacitet och kan vi nyttja dem på något sätt är ju det jättebra.

Företagen arbetar inte gratis, utan kommer få betalt för sitt arbete.

– Vi vill förmedla och hjälpa till i den mån vi kan och i den mån kommunen behöver resurser är det klart att vi betalar för oss. Det är sagt från regeringens håll att kommunerna ska få ersättning för de extra kostnaderna som vi har i detta och att vi ska redovisa till regeringen i efterhand. Givetvis kommer kommunen få merkostnader, men vi hoppas att vi kan stöd, säger Annelie Jönsson.

Förmedlar kontakten

När det gäller privatpersoner som behöver hjälp med till exempel matinköp, som äldre eller andra riskgrupper som bör undvika folksamlingar, uppmanar kommunen att de ska höra av sig till Kontaktcenter.

– Man ska absolut höra av sig till kommunen om man behöver hjälp, vad det än gäller så gör vi vårt bästa, säger Annelie Jönsson.

Man kan säga att Kontaktcenter fungerar som en mellanhand, de kan inte följa upp ärendet om en person behöver hjälp, men kan däremot förmedla till rätt person. Hittills har några enstaka privatpersoner hört av sig till kommunen om att de kan hjälpa till med matinköp, men framförallt hör folk av sig om att de vill ha hjälp.

– Vår ambition är att vi ska hjälpas åt att lösa det här. Vi kan inte bara se till i dag eller en vecka framåt, utan det här håller i sig länge. Det är bra om vi då har lite upparbetade kontakter och kan ta hand om det som dyker upp på lång sikt.

"Väldigt tacksamma"

Svenska kyrkan i Vetlanda är en av de som hört av sig till kommunen med erbjudande om att hjälpa till, något kommunen är positiva till. Pastoratet hjälper nu äldre och riskgrupper och har redan dragit igång sin verksamhet.

– Mataffärerna får jättemycket samtal och kan inte hjälpa alla, så nu försöker vi att hjälpa till. Vi åker och hämtar en inköpslista, åker och handlar och kommer med maten. Vi hanterar inte pengar utan gör utlägget och skickar en faktura på den summan åt dem, säger pastoratets församlingskurator Monica Klasson.

Kyrkan har i sin tur fått pausa flera av sina verksamheter beroende på det nya coronaviruset, vilket medfört en högre personalstyrka för dem att göra detta. Monica Klasson berättar att flera människor, liksom anhöriga på annan ort, har hört av sig med uppskattning då de är oroliga.

– Det har ringt människor från Skåne till Norrköping för de vet inte hur de ska kunna hjälpa sina föräldrar eller anhöriga. Många äldre har också ringt och blivit väldigt tacksamma, de har berättat att de legat sömnlösa i flera nätter och inte vetat hur de ska ta sig ut, säger Monica Klasson.

"Svårt be om hjälp"

På Facebook finns även gruppen Covid 19 - Hjälp för riskgrupp Vetlanda, där både personer som behöver hjälp och erbjuder hjälp kan få kontakt.

– Jag upplevde att det var många som såg svårigheter i att hålla sig hemma när man inte har några symptom men man har en viss ålder, berättar grundaren av gruppen Jakob Byskén.

– Om de nu ska hålla sig hemma och vi ska göra det bästa av det här måste vi hjälpa dem. Det kan vara svårt att be om hjälp, fortsätter han och hoppas att gruppen ska vara en knuff på vägen.

I skrivande stund har gruppen knappt 900 medlemmar.

– Det är nog flest med som vill hjälpa till hittills, och det är underbart i sig, säger Jakob Byskén.