Regeringen beslutade ju i veckan att inga arrangemang med publik på över 500 personer får genomföras på grund av smittorisken för nya corona. När kommunens ledningsgrupp samlades i torsdagseftermiddag togs ett nytt beslut gällande arrangemang och sammankomster.

— Vi bestämde att från och med i går och april månad ut så ställer vi in alla större tillställningar med 100 personer och uppåt, säger kommunikationschef Annelie Jönsson.

— Men vi säger också att det är upp till enskilda arrangörer att göra bedömningar. Med bedömningar menar vi tillställningar som påverkar riskgrupper eller nyckelpersoner bland vår personal. I vissa fall kan det finnas fog att även ställa in även mindre tillställningar. Här får lite sunt förnuft gälla.

Valborgsfirandet brukar locka flera tusen besökare men årets firande ställs in i Vetlanda kommun.

Valborg ställs in

Hon menar att är det evenemang som rör riskgrupper så kan evenemang som i vissa fall enbart rör tio personer ställas in.

— Möten med tio chefer samtidigt är inte heller lämpligt, eftersom det handlar om nyckelpersoner, säger Annelie Jönsson.

Ett konkret arrangemang som drabbas på grund av det nya förhållningssättet är kommunens Valborgsfirande vid Kvarndammen sista april.

— Det ställs in. Vi måste hela tiden ta hänsyn till medborgarna och hindra smittspridning, berättar Annelie Jönsson.

Valborgsfirandet brukar locka 2 000 till 3 000 personer. Nästa vecka var en stor träff för 5-600 lärare inplanerad på Iscar arena, den träffen är nu inställd.

Kommunfullmäktige i mars månad har sedan tidigare ställts in på grund av för få ärenden. Hur det blir i april månad är inte bestämt.

Vad händer då med Nuvabs näringslivsgala som samtidigt skulle bli en jubileumsgala med tanke på kommunens 100-årsjubileum?

— Vi för diskussioner nu. Troligtvis blir det ett besked senare under dagen, säger Annelie Jönsson.

Poetry Slam är ett annat arrangemang som planeras på Stadsbiblioteket nästa vecka.

Vetlanda näringsgala, som skulle ha uppmärksammat Vetlanda stads 100-årsjubileum, skjuts på framtiden.

500 kändes för mycket

— Varje verksamhet får själva ta ställning till hur de vill vill göra. Vi går ut med den här informationen till all verksamhet under fredagsförmiddagen, säger Annelie Jönsson.

Vid lunchtid på fredagen kom beskedet att också Näringslivsgalan, som var planerad att genomföras den 24 april, skjuts på framtiden. Galan är ett samarrangemang mellan bland andra Vetlanda kommun och näringslivsbolaget Nuvab.

— Vi bedömde att 500 deltagare kändes lite mycket och därför har vi gjort en lite mer restriktiv variant med 100 personer. Och även det kan ju kännas mycket i vissa fall. Så därför måste den enskilde arrangören bestämma hur de vill göra. Vi är väldigt fokuserade på att man ska vara ödmjuka gentemot riskgrupperna och vår egen personal på nyckelposter, som vi baserar hela vår verksamhet kring, säger Annelie Jönsson.

Även vissa föreningar tar nu coronasmittan på stort allvar och ställer in arrangemang. Bland annat har Skirö AIK beslutat att flytta ”Århundradets konsert”, som skulle ha genomförts den 29 mars, till 4 oktober.