Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommundirektör Färjhage: "Jag vet att smittan finns i Vetlanda kommun"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Uppgifter om att äldre personer smittats av coronaviruset, och även dött i den efterföljande sjukdomen covid-19, kommer från andra kommuner i länet. Men i Vetlanda har kommunen valt att inte gå ut med den statistiken till invånarna. — Det handlar om medicinsk sekretess, säger kommundirektören.

I mitten av mars månad gick kommunen ut med information om att fem personer inom kommunens äldreomsorg misstänktes hade insjuknat i covid-19. Vissa av de misstänkt smittade personerna testades, men provresultatet kom tillbaka negativt.

Ytterligare personer testades därpå, men i slutet av mars berättade kommunen att man inte längre kommer att gå ut med varken misstänkt eller bekräftad smitta inom äldreomsorgen.

— Vi får tydliga riktlinjer från regionen, att vi inte ska rapportera på annan nivå än den information som Folkhälsomyndigheten nu sprider. Det är medicinsk sekretess som gäller, vi får inte sprida den informationen, förklarar kommundirektör Magnus Färjhage.

— Vi har visserligen flera boenden i kommunen, men vi har kommit överens om att ha en riktlinje i länet. I de länsövergripande genomgångar vi har haft så har vi kommit fram till att vi inte lämnar ut någon sådan information om vad vi har för smittläge på boendena, eftersom vi då riskerar sekretessen.

”Bunden till sekretess”

Magnus Färjhage menar att den enskilde riskeras att utpekas om kommunen går ut med information om smittan skulle finnas på något boende.

— Den personal som ska hantera personer som är möjligt konstaterat smittade får information, naturligtvis. De ska ju själva kunna sköta vården och agera rätt, men personalen i sin tur är bunden av sekretess, säger Magnus Färjhage.

Tidningen har fått flera samtal från människor som önskar mer information från kommunen angående antalet smittade och misstänkt smittade av coronaviruset.

– Man måste ha öppenhet att tala om för folk. Nu har det blivit massa rykten om att viruset kommit till olika orter i kommunen, men jag vet inte om det stämmer, säger en kvinna som vill vara anonym.

– Har man inte rätt att få information om när det bränner till i Vetlanda, när det är den farligaste tiden för att visas ute i stan? Jag är själv inte i en riskgrupp men bor tillsammans med en som är det, och vill inte isolera mig för tidigt. Då måste de i kommunen vara transparenta när det börjar tycker jag, det kan ju börja i äldreomsorgen för att sedan öka i samhället.

”Få som provtas”

Magnus Färjhage säger att han förstår att det kan finnas ett intresse bland kommuninvånare att veta hur kommunen hanterar situationen på de olika boendena.

— En siffra kan säga antalet smittade, men det säger inget om läget, eftersom det är så få som provtas, säger han.

Även om det råder sekretess utåt så ska Vetlanda kommun rapportera in eventuella konstaterade fall av covid-19 till Socialstyrelsen, också dessa fall skyddade med sekretess.

— Det är mer för att myndigheten ska ha koll på hur smittläget ser ut, hur materialförsörjningen ser ut. De går inte in på detaljnivå, berättar Magnus Färjhage.

Det råder allmän smittspridning i landet, men den senaste tiden har det varit mycket fokus kring smittans utbredning i Stockholm. Ska man som kommuninvånare tänka att det finns en allmän smittspridning också i Vetlanda?

— Vi har inte sett så jättemycket av den än, men vi har den. Hur många som har smittats i Vetlanda har jag ingen aning om, vi har ingen bild av det eftersom ett så fåtal är testade. De flesta som är sjuka är inte testade. Man ska tänka till, bete sig klokt, vara noga med handhygienen och hålla avstånd. Man kan gå ut och äta, handla, men med respekt, svarar kommundirektör Magnus Färjhage.

"Väntas öka i länet"

Han fortsätter med att bilden är att smittspridningen varit som mest i Stockholm, Södermanland och Östergötland, men nu drar sig neråt i landet.

– Nu är vi i en period där den väntas öka i länet, men det är mer ett tänkt scenario. Hur fort det går kan jag inte säga. Jag har inte bättre överblick än någon annan, men jag vet att smittan finns i Vetlanda kommun, jag upplever att jag hör det lite mer, så det är klart att den finns.

Vissa kommuner har valt att vara mer öppna med statistiken för smittade, Nässjö till exempel, på vilket sätt kan patientsekretessen skadas om kommunen går ut med att det finns en smittad inom äldreomsorgen?

— Vi har varit överens om vi ska hänvisa till den information som Folkhälsomyndigheten har och inte sprida mer detaljerad information. Det är så jag tolkat det, när vi i länssamarbetet pratat om detta. Just för att siffror kan misstolkas när det gäller antalet smittade. Vi började med att ha en mer öppen linje, men vi fick backa tillbaka.

Om ett boende drabbas av vinterkräksjukan kan kommunen vara öppna med det, varför gäller inte samma sak vid coronaviruset?

— Det har jag inget bra svar på, säger Färjhage.

”Inte rätt att fråga”

När det kommer till skolans värld utgår kommunen från att det finns en allmän smittspridning i kommunen för att tillta olika åtgärder. Det berättar grundskolechef Britta Utter.

— Till exempel när det gäller matsituationen, vi har också förändrat idrottsundervisningen. I alla de aktiviteter som vi gör så tänker vi kring avstånd, att inte ha direktkontakt, säger Britta Utter.

Skolan har enligt grundskolechefen ingen rätt att ta reda på om eleven eller personalen är sjuk i covid-19.

— Det är sekretess som gäller. Vi har inte rätt att ta reda på varför en person är frånvarande. Det är smittskydd som tar kontakt med oss om då behövs. Då kan vi få stänga en enhet.