Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet om coronakrisen: ”Finns ingen given färdplan”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Än är det inte aktuellt för Vetlanda kommun att gå upp i krisledning med anledning av Covid-19 och coronaviruset. Samtidigt beskriver det socialdemokratiska kommunalrådet Henrik Tvarnö situationen som synnerligen allvarlig. – Det är en prövning. Det går inte att säga annat.

Än så länge räknar Henrik Tvarnö att den kommunala verksamheten ska fungera som den gör till vardags och att den politiska organisationen med nämnder, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kan upprätthållas. Däremot är det ett besvärligt läge och för varje dag som går ställs kommunen inför nya problem och utmaningar.

Krisledning?

– Det finns ingen given färdplan. Det är ju ingen i hela världen som vet vad som ska göras. Där måste ju varje land ta sina egna beslut utefter vad man tycker är klokast. I förlängningen kan det ju också bli så att varje kommun får fatta egna beslut om man får ett lokalt större utbrott.

Och det är om Vetlanda kommun skulle drabbas av ett större virusutbrott och ett stort antal sjuka i Covid-19 som det kan bli aktuellt att gå upp i krisledning.

– Får vi ett stort utbrott inom någon kommunal verksamhet och vi måste sätta många människor i karantän. Då gäller det att snabbt flytta annan personal till den verksamheten. Då behöver vi gå in i krisledning, säger Henrik Tvarnö.

Riktig information

I ett första skede fattar kommunstyrelsen besluten. I förlängningen kan det bli så att presidiet och slutligen kommunstyrelsens ordförande, alltså Henrik Tvarnö själv, som fattar de politiska besluten.

– Det ska ju väldigt mycket till före vi hamnar där, menar han.

– För oss handlar det just nu mycket om att förbereda oss så långt det är möjligt, för att säkerställa så att alla viktiga samhällsfunktioner fungerar. Det är också viktigt att vi ser till att få ut så riktig information som det bara går till medborgarna, säger Henrik Tvarnö.

Det han ser är att det just nu sprids mycket rykten om virusutbrottet.

– Det finns personer som hittar på något eget och efter det sprids olika konspirationsteorier, säger Henrik Tvarnö.

Något som Henrik Tvarnö i det längsta vill undvika är att barnomsorg och skola drabbas. Skulle exempelvis ett antal förskolor stänga och föräldrar måste stanna hemma så slår det hårt mot både näringslivet och kommunens verksamhet.

"Måste funka"

– Det klarar vi nog knappt. Vi behöver så många som vi kan som arbetar. Det finns hjältar som sjukvårdspersonal och personal inom äldreomsorgen som kämpar och sliter. Där kan vi inte sätta paus – det måste funka, säger Henrik Tvarnö.

– Fler och fler arbetsplatser får det tufft när personal sätts i karantän eller föräldrarna måste stanna hemma för att deras barn inte kan gå i skolan. Då blir det svårt att upprätthålla produktionen både när det gäller både mindre butiker och större företag, fortsätter Henrik Tvarnö.

"Agerat klokt"

Henrik Tvarnö passar också på att hylla de som hjälper andra, främst äldre, som nu inte kan leva ett normalt liv utan mer eller mindre isoleras i sina hem.

Han tycker också att det regeringen beslutat om är klokt och riktigt.

– I det stora hela har regeringen förlitat sig på experter som smittskyddsläkare och andra experter som kan ge kloka råd. Sådan som är proffs på det här. Det har regeringen gjort och därför agerat klokt, slutar Henrik Tvarnö.