Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet informerade sig om läget efter sommaren

Den varma och torra sommaren har varit besvärlig på många håll i landet, även i Sävsjö. Efter omständigheterna har man ändå klarat sig bra i Sävsjö, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) som i veckan har träffat ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen.

Det har varit historiskt varmt, torrt och mycket bränder i Sverige i sommar. Vattningsförbud, eldningsförbud och larm om foder och odlingar som torkar bort har präglat de senaste månaderna. Kommunalrådet kunde ändå konstatera att man i Sävsjö inte haft lika stora bekymmer som det varit på många andra håll i landet när han veckan träffade förvaltningschefer och ordföranden i de politiska nämnderna.

– Jag brukar träffa dessa regelbundet för att stämma av och denna gång handlade det mycket om sommaren och mestadels väderrelaterade ämnen som torkan, bränder, situationen på äldreboendena och vattningsförbud, säger Stefan Gustafsson.

Mest fokus har varit att lösa situationer som uppstått relaterade till vädret, förklarar Stefan Gustafsson. Inomhusvärmen på kommunala kök och äldreboenden har i vissa fall varit höga och kommunen har avsatt kommunala gräsytor som nödfoder djurägare. Dessutom har räddningstjänsten bistått många bränder utanför kommunens gränser, men också några innanför dem.

– Det har varit en ansträngning men vi var överens om att samordningen fungerat väl. Det är imponerande att se hur allt fungerar i krissituationer som det varit i sommar.

Hur ser det ut nu?

– Jag har haft kontakt med en del på landsbygden med djur och som är bekymrade över matläget till dem. En del vill skicka djur på slakt eftersom det inte finns foder men slakterierna har inte möjlighet att ta emot mer. En sak vi kom överens om var att göra något under hösten kring kommunens köttinköp och det är något vi nu tittar på om det är möjligt med de upphandlingar vi har. Målet är att bara köpa svenskt kött nu under hösten.

Stefan Gustafsson har också funderingar på om kommunen kan bistå andra kommuner med vatten i situationer liknande de som varit i sommar.

– Vattenläget ser bra ut i vår kommun och då skulle vi kunna vara solidariska mot grannkommuner där det inte är lika. De skulle exempelvis kunna hämta vatten i vår kommun med tankbilar om det krisar för vi vill gärna hjälpa till om vi kan.