Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för en femte cruising i Nässjö

Nu är det helt klart – det blir en ny folkfest i Nässjö centrum i juni i år. Då ska nämligen femte upplagan av Nässjö cruising äga rum. – Vi tog på årsmötet i helgen beslut om att även 2020 arrangera cruisingen, säger Viktor Karlsson, vice ordförande i Axelborgs motorklubb.

Viktor Karlsson säger att gensvaret från deltagare och publik i fjol var översvallande positivt, vilket underlättade beslutet vid årsmötet.

– Vi har känt av att intresset från bilåkare och allmänheten varit mycket stort och det fick vi ett bevis för på fjolårets cruising.

Då kom drygt 700 bilar till start och i centrum var massor av åskådare på plats för att kolla in bilarna. Och inte bara i centrum utan längs hela slingan fanns det publik - många hade slagit sig ned på filtar och tog en picknick medan caravanen av bilar rullade förbi.

– Det är ju faktiskt inte ofta vi ser så mycket folk ute på stan en lördagskväll i Nässjö, säger han.

Lyckat arrangemang i fjol

Fjolårets cruising blev också arrangörsmässigt en fullträff, tycker Viktor Karlsson.

– Året före hade vi problem med att caravanen av bilar stoppade upp lite för ofta. Det fick vi också höra från några deltagare, som var missnöjda med de fick stå och vänta för länge. Men i fjol utökade vi slingan några sträckor och det gjorde att cruisingen rullade på mycket bättre. Vi fick så gott som enbart beröm och då känns det lättare att satsa vidare.

Viktor Karlsson tycker att motorklubben nu hittat formerna för hur de ska lägga upp cruisingen, vilket också underlättar.

Redan klart med tillstånd

– Vi ligger redan nu bra till i planeringen inför årets cruising, som äger rum lördagen den 13 juni. Bland annat är tillståndet från polisen redan klart.

Liksom i fjol är det samma dag som utsparken av elever sker vid Brinellgymnasiet i Nässjö. Då fanns farhågor för att caravanen av lastbilar och traktorer, som kör runt på stan med jublande elever, skulle störas av att cruisingen var på gång samma dag. Men så blev aldrig fallet.

– Nej, cruisingen på stan börjar ju inte förrän vid 18-tiden och då är det andra åkandet på stan avslutat sedan länge. Tvärtom tyckte ordningsmakten att den lördagskvällen blev lugnare än vanligt just med tanke på att så många Nässjöbor och inte minst föräldrar var ute på stan, vilket kanske fick ungdomarna på väg till hotellet och andra fester att hålla sig lite lugna.

Samling på Skogsvallen

Inför årets cruising blir det några justeringar här och där. Bland annat utökas slingan med ett par gator runt Eos-parken, dit bilar som anländer sent kan hämta ut sina cruisingmärken, som ett bevis på att de får delta.

Men helst ser förstås arrangören att deltagarna kommer till samlingsplatsen Skogsvallen, varifrån cruisingen drar igång till kvällen. Där finns möjlighet för deltagarna att träffas och snackas vid en stund, äta en korv eller två innan allt drar igång.

Axelborgs motorklubb hoppas på minst lika många deltagare som i fjol.

– Sådana här tillställningar är i hög grad väderberoende. Får vi bara fint väder hoppas vi att det kan bli ännu fler som kommer till cruisingen i år, mycket tack vare den fina respons vi fick för arrangemanget senast. Jag bedömer att vi klarar av att ta emot upp till 1 000 bilar, säger Viktor Karlsson.

Skissar på några nyheter

För klubben betyder cruisingen också att några slantar trillar in i klubbkassan.

– Det är väl ingen direkt vinstmaskin, vi har en hel del omkostnader och det är många som får vara med och jobba som funktionärer, men någon slant ska det förhoppningsvis bli över, säger Viktor.

Några nyheter skissar klubben på till årets cruising. Bland annat finns ett förslag på att få tag på en speaker som på Stortorget, där de flesta åskådare brukar stå, kan berätta om bilarna som passerar. Vilket märke det är, årsmodell och en massa andra fakta, som brukar finns kring de olika bilarna.

– Det är ett exempel på nyheter vi funderar över och det finns fler saker. Men allt är inte spikat än och vi får återkomma när allt är klart. Tanken är att försöka öka upplevelsen för alla åskådare.

Vid motorklubbens årsmöte fick ordföranden Oskar Rignell fortsatt förtroende liksom kassören Torbjörn Säll. Viktor Karlsson nyvaldes till vice ordförande, ny sekreterare blev Petra Andersson och nya ledamöter Andreas Sköld och Kaj Elmersson.