Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klädjätten vill stänga 250 butiker

Klädjätten H&M planerar att dra ned antalet butiker med 250 stycken under 2021, enligt en kvartalsrapport.
Beskedet kommer samtidigt som H&M redovisar ett något starkare resultat än väntat för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.
Aktien lyfter nästan fem procent på Stockholmsbörsen.

H&M redovisar en kvartalsvinst före skatt på 2 365 miljoner kronor för perioden det tredje kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 5 029 miljoner kronor.

– Vår återhämtning går bättre än väntat och tror nu att det värsta är bakom oss, säger vd:n Helena Helmersson på dagens presskonferens med bland annat investerare.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på drygt två miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

Omsättningen uppgick till 50 870 miljoner kronor, jämfört med 62 572 miljoner kronor ett år tidigare.

"H&M-gruppen har genomfört snabba och kraftfulla åtgärder för att hantera covid-19-situationen. Krisarbetet har omfattat alla delar av verksamheten, bland annat gällande varuinköp, investeringar, hyror, bemanning och finansiering. Detta i kombination med väl uppskattade kollektioner och en stark kostnadskontroll har lett till en snabb resultatåterhämtning", skriver H&M i rapporten.

I september minskade försäljningen med 5 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad i fjol. Och 166 butiker, vilket motsvarar 3 procent av det totala antalet butiker, är i dagsläget stängda.

"Ett stort antal av koncernens butiker påverkas fortfarande av lokala restriktioner och begränsade öppettider", skriver H&M.

Det är i nuläget oklart hur butikerna på Höglandet kommer att påverkas av beskedet.