VÄRNPLIKTEN kommer att återinföras. Det beslutade regeringen under torsdagen.

För de flesta som har följt rapporteringen om säkerhetspolitiken noga kommer nyheten inte som en överraskning.

Redan i , som är ordförande i riksdagens försvarsutskott, till tidningen att det var hans bedömning att värnplikten skulle återinföras "precis när som helst".

ÄVEN Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist (S), när han besökte Eksjö förra veckan.

Hultqvist påpekade under besöket att Sverige måste skifta från internationella operatoner till ett starkt nationellt försvar.

Anledningen till det är att omvärldsläget har försämrats de senaste åren, vilket Hultqvist också framhöll.

"Det har visat sig att den ryska regimen är berett att använda militär makt för att uppnå politiska mål. Det är viktigt att vi markerar mot det", sa han till tidningen.

DET FRÄMSTA problemet för Försvarsmakten har varit att säkra personalförsörjningen. Antalet anställda har helt enkelt inte räckt till för ett effektivt försvar av landet.

En återinförd värnplikt har därför varit mångas svar på problemet.

För några veckor sedan tog även .

"Vi har en situation i dag där omvärlden kanske har förändrats gentemot hur den såg ut för tio år sedan", sa kommundirektören Stefan Elm då.

EN MAJORITET av det svenska folket, ungefär sex av tio, är för en återinförd värnplikt, enligt en undersökning som Ipsos gjorde för Dagens Nyheter i september.

De flesta av Sveriges politiker är också medvetna om förvarets behov av personal.

Allt ifrån Vänsterpartiet till Moderaterna och Kristdemokraterna anser, i dagsläget, att ett återinförande är det enda alternativet.

Att värnplikten är förankrad hos både folket och makthavarna har gjort att beslutet har blivit mer välkommet, men det gör det inte till en mindre känslig fråga.

För de fåtal som inte vill ha värnplikt innebär det en djup inskränkning av friheten.

DE SOM kommer att behöva göra lumpen mot sin vilja är dock lyckligtvis få, än så länge.

Omkring 13 000 ungdomar (födda 1999) kommer att få en kallelse till mönstring nu i sommar och av dessa kallas 4 000 för en militär grundutbildning i januari 2018.

På för att ta emot dessa ungdomar.

"Vi planerar för ett intag av värnpliktiga sommaren 2018", säger garnisons- och regementschef Michael Ginér till tidningen.

Men ännu viktigare för Försvarsmakten, än att säkra bemanningen via värnplikten, är att locka fler frivilliga med bland annat högre löner.

Det är ännu långt kvar till ett önskvärt försvar. För det behövs mer resurser.

Läs mer: Värnplikten på väg tillbaka

Läs mer: Försvara Sverige viktigast för ministern

Läs mer: Så många värnpliktiga får Ing 2

Läs mer: Eksjö kommun säger ja till värnplikt