Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vetlandapolitiker: Låt oss höja blicken och se framåt

Svar på insändare ”Nu verkar alla spärrar ha släppt” av Carina Bardh 2020-12-02.

Som politiker ger vi kommunens verksamheter ramar och pekar ut vart vi ska. Vi följer arbetet fortlöpande och tar nya beslut när så behövs. Däremellan måste vi låta tjänstepersonernas engagemang och kunskap få utrymme så att de kan jobba på. Politisk klåfingrighet blir sällan bra. Vi ställer krav på effektivitet vilket ofta handlar om att arbeta på nya sätt. Det har också ett samlat fullmäktige ställt sig bakom.

De omvandlade tjänsterna på kontaktcenter är ett sådant exempel. När nuvarande webbutvecklare nu ska sluta, och behovet framåt ser lite annorlunda ut, ersätts den tjänsten med en verksamhetsutvecklare som ska jobba både mot kommunikation och kontaktcenter.

Energi- och klimatrådgivning har flyttats över till kontaktcenter och utgör hälften av den andra tjänsten som annonseras, en tjänst som för övrigt helt finansieras av Energimyndigheten. Tjänstens andra halva innebär en förstärkning eftersom samhällsinformatörerna tagit över ansvaret för utveckling av kommunens e-tjänster. Bland andra uppgifter som nu ligger på kontaktcenter är den tidigare köpta tjänsten för konsumentrådgivning.

Som arbetsgivare uppmanar vi våra anställda till omvärldsbevakning. Att titta på hur andra kommuner och aktörer gör. Vi ska inte själva uppfinna hjulet varje gång. Men när vi lånar idéer från andra innebär det också att vi som kommun ibland får lov att dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter till andra. Den filmutbildning på en timme som Carina Bardh i sin insändare nämner är just ett sådant exempel.

Många företagare, inte minst våra butiker här i kommunen, har det kämpigt och vi ska göra vad vi kan för att stödja dessa. Det gör vi bland annat genom en utökad julklapp till våra anställda med varmt tack för fina insatser under året. På så sätt kommer mer pengar ut i den lokala handeln. En ”certifiering” av det slag Bardh efterfrågar skulle dock medföra en olycklig otydlighet eftersom vi som kommun har en myndighetsroll vid tillsyn. Däremot kan naturligtvis handeln, via sina handelsnätverk i NUVAB och Svensk Handel, samarbeta kring bra riktlinjer.

Ska vi som kommun komma framåt fungerar det inte att politiker gör återkommande angrepp på personal och förvaltningar. Vår förhoppning är att vi nu kan sätta punkt för debatten om enskilda verksamheter, höja blicken och tillsammans sätta fart framåt, för Vetlandas bästa.

Henrik Tvarnö (S)

Dan Ljungström (C)

Monica Samuelsson (KD)

Rune Solid (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel