Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vetlanda kommun är värd en egen polis

Det är mer undantag än regel att man idag ser någon polis i Vetlanda eller utanför centralorten, då den är lokaliserad till Eksjö.

Vetlanda kommun är till ytan en av de största i Jönköpings län med, förutom centralorten, ett flertal mindre tätorter och en stor ofta glesbefolkad landsbygd. Trots att det kan verka fridfullt i kommunen förekommer det brottslighet i form av stölder, inbrott, skadegörelse och bråk i såväl centralorten som utanför denna. Ligor åker runt på landsbygden nattetid och gör inbrott på gårdar och i hus, där till exempel motorsågar, båtmotorer och verktyg stjäls. Vanligen åker stöldgodset söderut och ut ur landet.

Genom kommunen går också väg 31 (Jönköping–Kalmar) med tung trafik. Det förekommer att långtradarna håller en för hög fart genom tätorterna Ekenässjön och Korsberga, som 31:an går igenom, vilket är mycket farofyllt. Det har också skett ett antal olyckor med långtradare på denna, till exempel mellan Korsberga och Lindshammar.

Ovanstående problem har ökat och blivit tydliga sedan 2015, då Centralsmåland, där Vetlanda kommun ingår, har blivit skärningspunkten mellan de onaturligt utformade Polisregionerna Öst och Syd med ledningar i Linköping, 18 mil bort, respektive Malmö. cirka 26 mil bort. Detta har bidragit till att kommunen har hamnat lång ute i Polisregion Östs periferi, vilket har främjat brottslighet och vägtrafik som bryter mot lagen. Det har också blivit svårt att nå polisen på grund av detta. Centralsmåland har genom detta också blivit ett polisiärt ingenmansland, där ingen direkt tar något ansvar för en fungerande polis.

För att en fast polisstyrka ska kunna verka effektivt i Vetlanda kommun med brottslighet och trafik samt för att den ska bli tillgänglig krävs det att den ska ledas från en ledningscentral i Jönköping eller Eksjö, att det finns en växel till polisen placerad inom Småland istället för Malmö, och att den, förutom övriga Höglandspolisen, kan samarbeta och samordna insatser med de lokalpolisområden som svarar för kommunerna Uppvidinge, Växjö och Hultsfred i Kronobergs och Kalmar län, då gränserna mot dessa är långa och går in i varandra och att samma ligor gör inbrott i till exempel Uppvidinge kommun som i södra Vetlanda kommun. Dessutom har kommunerna en del länsöverskridande samarbeten, en gemensam arbetsmarknad samt kulturella och historiska band med mera.

Ovanstående påvisar att polisen ska tillbaka till mindre kommuner och glesbygd i såväl Småland som i övriga landet.

Ola Korsfeldt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel