Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vetlanda har redan en egen polis

Replik till ”Vetlanda värd en egen polis” av Ola Korsfeldt den 18 februari.

Ett av polismyndighetens mål är att ha en stark lokal närvaro. Närvaron kan dock inte enbart mätas i polislokaler eller hur många poliser som jobbar på orten. Då skulle till exempel Eksjö ha en betydligt högre närvaro än övriga centralorter på Höglandet men så är inte fallet.

Alla poliser som jobbar i yttre tjänst har hela Höglandet som sitt ansvarsområde. Vart patrullerna ska befinna sig när de inte är på akuta händelsestyrda jobb beslutas med flera faktorer. Rådande problembild är en. En annan är att vi strävar efter att alltid ha en spridning på patrullerna för att på så sätt ha så kort framkörningstid till olika jobb som möjligt. Det kan innebära att en polispatrull som utgår ifrån Eksjö har ansvar att bemanna till exempel Vetlanda kommun, en annan har ansvar för Tranås och så vidare. Utöver det finns poliser som utgår från Vetlanda polisstation. Dessa kallas för områdespoliser och jobbar oftast uniformerat och synligt i samhället. Deras främsta uppdrag är att jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande.

Områdespoliserna i Vetlanda ansvarar för Vetlanda och Sävsjö kommun i just dessa frågor och har en god kännedom om den lokala lägesbilden och har en god personkännedom. I Vetlanda finns utöver personal som jobbar i yttre tjänst även flera utredare. Senast hösten 2020 utökades bemanningen i Vetlanda med tre poliser som utreder bedrägeribrott. Merparten av de polisanmälningar som har bäring mot Vetlanda kommun utreds av utredarna i Vetlanda. Dessutom finns personal i Vetlanda med ansvar för receptionen och passutlämningen. Så, tvärtemot vad skribenten skriver, så har Vetlanda redan idag en egen polis.

Att tryggheten i Vetlanda skulle påverkas av att ledningscentralen ligger i Linköping tror jag inte på. Jag kan förstå oron i argumentet. Jag kände en likadan oro när ledningscentralen flyttades från Jönköping. Jag kan dock försäkra att ledningscentralens placering inte har påverkat polisnärvaron i Vetlanda negativt. Tvärtom finns i dag en större möjlighet att flytta på resurser över hela regionen. Likaledes tror jag inte att en växels fysiska placering påverkar tryggheten. Det är ju kvalitén i samtalet som måste avgöra. Inte vart den som svarar sitter rent fysiskt.

Höglandspolisen samverkar redan idag med en rad olika aktörer. Både inom polisen som utanför. Vi genomför gemensamma insatser mellan olika lokalpolisområden, både inom region Öst och utanför. Tex så genomför vi samverkan med polisen i Lokalpolisområde Nybro, dit Åseda i Uppvidinge kommun tillhör, just av den anledning som skribenten skriver, det vill säga att brottsligheten är gränslös. I lokalpolisområdets östra del har vi nära samverkan med lokalpolisområde Västervik, i norra delen med lokalpolisområde Motala och Linköping.

Det är tryggt att leva och bo på Höglandet. Brottsligheten är förhållandevis låg och flera brott, som till exempel våld i offentlig miljö och tillgrepp genom inbrott har minskat kraftigt vid en jämförelse mellan till exempel åren 2018–2020. Andra brott har ökat, och det är de brott som initieras av ett ingripande från polisen. Exempel på ett sådant brott är narkotikabrott. Anmälningsbenägenheten vid dessa brott är i princip obefintlig och om inte polisens arbetar aktivt så syns inte dessa brott i statistiken. Dessa har i princip fördubblats i Vetlanda kommun under denna period vilket visar på ökad aktivitet och närvaro från polisens sida.

Vetlanda är inget polisiärt ingenmansland. Jag tar fullt ansvar för att vi har en fungerande polis på hela Höglandet, där Vetlanda är en del.

Jonas Lindell

chef Lokalpolisområde Höglandet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel