Och om inte det vore nog så åker det runt en maskin och samlar upp dessa löv i en behållare baktill och även där går motorn på högsta volym.

Vad är det som hänt med den hederliga gamla krattan? Den är lika effektiv som lövblåsaren men den är tyst. Den bevarar sinnesfriden på kyrkogården och jag tror inte att det går så hemskt mycket fortare med att blåsa ihop löven. Att ta upp lövhögarna sedan gör man med en gammaldags potatisgrep som är extra bred och lite kupad. Och den väsnas inte heller. Kan det ha gått troll i detta att allt ska ske maskinellt numera eller har vi människor blivit så lata att vi inte orkar med något fysiskt, som att lugnt och metodiskt använda en kratta och en potatisgrep?

Borde inte Svenska kyrkan gå före i klimatdebatten och låta bli att använda bensinslukande maskiner som spyr ut avgaser? Att klippa gräs motordrivet är en sak, det hör sommaren till, men att gå runt och bära på denna lövblåsare kan inte heller vara bra för kroppen. Risken är att det blir ett arbetsmiljöproblem med tiden. Den hederliga gamla krattan används av mängder av villaägare så varför inte ta den i bruk på våra kyrkogårdar också?

UNDRAR EN HÖGLANDSBO