Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags för lika beskattning av pension och lön

När regeringen presenterade sin budgetproposition i september slog man sig för bröstet gällande pensionärernas ekonomi. Pensionärerna skulle få ett inkomstpensionstillägg och sänkt inkomstskatt.

Men det som inte står med i pressmeddelandena från finansdepartementet är att skatten sänks mindre för pensionärer än för de som jobbar. Det tillfälliga jobbskatteavdrag som regeringen inför innebär att en ny klyfta i beskattningen av pension och lön uppstår. Inte förrän 2023 planerar regeringen att sluta med den.

Det är anmärkningsvärt då Socialdemokraterna tidigare varit så högljudda i frågan. Kristdemokraterna resonerar annorlunda. Vi ser pension som uppskjuten lön och den bör därför beskattas som sådan. Efter ett långt och, för många med lägre pensioner, slitigt arbetsliv är det orimligt att skatten höjs när man går i pension.

Därför sluter Kristdemokraterna skatteklyftan redan nästa år, och sänker dessutom skatten för pensionärer mer än regeringen.

Kristdemokraterna värnar de äldres ekonomi. Vi har i pensionsgruppen medverkat till att inkomstpensionstillägget kommit på plats. I budgeten för 2019 sänkte vi och Moderaterna skatten på pension och tog bort den särskilda löneskatt som arbetsgivare betalade för äldre som jobbar.

Vi har också länge drivit på för den viktiga förbättring av bostadstillägget för pensionärer som infördes förra året, och anser att taket borde höjas mer så att fler får del av tillägget.

Allt detta spelar roll när marginalerna är små och man oroar sig för varje utgift. Vad som då tyvärr ofta får stryka på foten är det sociala – lunchen med vännen, tågbiljetten till släktingarna eller utflykten med barnbarnet.

Vi vill att pensionärer ska kunna leva utan den oron. Att stärka de äldres ekonomi är därför en prioritet för Kristdemokraterna, och därmed också att sänka skatten lika mycket på lön och pension. Det är beklagligt att inte Socialdemokraterna och januaripartierna gör samma prioritering.

Jakob Forssmed (KD)

ekonomisk-politisk talesperson


Stefan Gustafsson (KD)

kommunalråd Sävsjö


Hans Svensson (KD)

kommunfullmäktigeledamot Vetlanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel