Åtalet kommer inte som en överraskning för Sten-Gunnar Hörberg.

Nej, det var väntat. Vid det här laget är jag inte förvånad över något, med tanke på hur statstjänstemän sköter sig. Åtalet är inget som bekymrar mig och jag ser inga problem med att plocka fram alla oegentligheter som riktats mot mig, kommenterar han.

Det var i februari 2012 Länsstyrelsen i Jönköping tog beslutet att förbjuda Hörberg att ha hand om hov- och klövbärande djur.

Enligt stämningsansökan ska Hörberg sedan under 2015 med uppsåt eller av oaktsamhet brutit mot förbudet genom att ha hand om tio hästar och 17 får på en gård i Vetlanda kommun.

Han åtalas även för våldsamt motstånd efter för en händelse i januari 2016 i samband med att polismyndigheten skulle verkställa beslutet om omhändertagande av Hörbergs nordsvenska hästar. Hörberg ska i samband med förrättningen enligt åtalet ha satt sig i motvärn genom att kränga med armarna och kroppen, spjärna emot och sparka omkring sig. Därigenom har han hindrat polisen i sin myndighetsutövning.

Sten-Gunnar Hörberg åtalas även för olaga intrång i en ladugård, en händelse som ägde rum i Bodafors under hösten.

Det jag kan säga är att åklagaren inte har hela bilden klart för sig. Hade åklagaren haft detta tror jag inte detta hade lett till åtal, kommenterar han.

Enligt Hörberg kommer huvudförhandlingen att dröja. Han har fått indikationer på att den kommer äga rum tidigast i september i år. Under tiden funderar han på vad som har hänt med hans omhändertagna hästar. I våras fick han beskedet att en av hästarna

Jag vet inte var de övriga är och det tycker jag inte om, kommenterar han.